Sommer

Snart sommerferie og jeg gleder meg til å lese, reise og lade batteriene til ett nytt skoleår.
Skoleåret 2017/ 2018 gikk utrolig fort med kurs i studieteknikk, bokprat, forlagsmøte på Biblioteksentralen, verdens bokdag, litteraturuka, utdeling og innlevering av skolebøker, veiledning av elever og lærere i litteraturen, samt første del av pedagogikkstudiet på Universitetet i Oslo. Rett og slett ikke en kjedelig dag her på F21. Vi har sagt farvel til noen flotte elever som gikk ut av 10. trinn og VG3, og som nå skal videre i livet. Vi er spente på våre nye elever her på F21 til høsten og gleder oss til å møte dem, men først sommerferie!I løpet av skoleåret 2017/2018 har jeg hatt noen veldig fine leseopplevelser og lurer du på hva du skal lese i sommer får du noen tips her:

Ungdomsbøker: Killer instinkt av Thomas Enger, lett å lese og spennende. Even blir mistenkt for mordet på ekskjæresten, Mari, som blir funnet drept på Fredheim VGS dagen etter revypremieren. Hvem kan han stole på er vennene virkelig venner og hvorfor er broren så stille? Boken vant Uprisen våren 2018.
The Hate U Give av Angie Thompson handler om 16 år gamle Starr. Starr lever i to verdener i ett rasedelt USA. Starr er svart og går på en hvit øvre middelklasseskole, men bor i ett svart og fattig nabolag. Hennes beste venn Khalil blir skutt og Starr må ta noen valg og finne ut av hvem hun er og hvem som er hennes nærmeste.
Hun ba om det av Louise O`Neill er en av flere bøker som tar opp overgrep og som er kommet det siste året som for eksempel, Med på leken av Kristin von Hirsch og En sånn jente av Monica Flatbø, som er en dokumentar. Hun ba om det handler om Emma, en 18 år populær, fin og selvsikker jente som får verden snudd på hodet når hun blir utsatt for en festvoldtekt. Emma husker ingenting fra festen, men bilder på facebook, snapper og filmer fra kvelden innhenter henne og Emma blir utstøtt. Hvordan gå videre og hvem er Emma nå?
To fantasybøker jeg har hatt gleden av å lese nå i vår er Hazelwood av Melissa Albert og Fandom av Anna Day. Litteraturen går inn i litteraturen - eller kommer ut av bøkene, eventyrfigurer blir levende og den parallelle verden blir virkelig. Liker du fantasy vil jeg anbefale disse varmt.

Den danske borgerkriger 2018-24 av Kasper Colling Nielsen er en underfundig, rå og morsom roman. Romanen er en framtidsfabel om Danmark Fortelleren er 450 år gammel og forteller om sitt livs kjærlighet, Leonora og hvordan borgerkrigen rammet Danmark. Innimellom kommer underfundige historier om folk og dyr.

En moderne familie av Helga Flatland har et skråblikk på samfunnet og familien forskjellige typer og roller. hviken roller tar man og hvilke roller blir en tildelt? Hva skjer når mor og far, besteforeldrene, bestemmer seg for å skilles? Jeg synes boker er humoristisk og har et godt språk. Har du ikke lest triologien Bli hvis du kan, reis hvis du må, så er den også en veldig fin leseopplevelse.

Ønsker du å lese noe kortere historier er Tove Ditlevsen Noveller i utvalg en fin novellesamling å ta med seg på stranden. Du får noveller med barnest blikk på de voksne, samliv, kvinneliv og familieliv. En novellesamling som er både skarp og beskrivende i de mellom menneskelige forhold.

Noen sterke dokumentarer og biografier jeg vil anbefale er:
Blodig brorskap på innsiden av Oslos gjenger av Per Asle Rustad, Hillbillyens klagesang av J. D. Vance, En dråpe midnatt av Jason Timbuktu Diakite og Anne Bitsch Går du nå er du ikke min datter.

Ønsker du å lese litt spenning er dette noen av bøkene jeg anbefaler:
Krittmannen av C. J Tudor og En av oss lyver av Karen M. McManus.

Ellers så må jeg bare nevne:
Tante Ulrikkes vei av Zeshan Shakar, Kraften (The Power) av Naomi Aldermanm Mischling av Affinity Konar, Berge av Jan Kjærstad og Den underjordiske jernbanen av Colson Whitehead.

God sommer!
Kommentarer