tirsdag 28. februar 2017

Litt å lese: humor, spenning, tegneserier, krim

Humor, krim, kjærlighet, vampyrer - det er et stort utvalg av temaer og emner man kan finne sin bok i. Det er bare så vanskelig å finne akkurat den boken man har lyst til å lese akkurat nå.
Her er en liten smakebit på humoristiske, spennende, klissete og triste bøker.

 Anton og andre uhell er Gudrun Skrettings første roman. Anton vokser opp med faren sin og etter at han får vite at han er resultatet av "en rift i gummien" at ,Anton Albertsen er en gummiulykke, blir verden hans aldri det samme igjen. Siden faren er alene ønsker Albert å hjelpe ham å finne seg en kjæreste med hjelp av bestevenninnen Ine.


 
Tegneserier eller grafiske romaner er heller aldri feil når man har lyst til å les litt. Jeg likte veldig godt Souless med vampyrer og varulver i Londons gater.
Vi har Donald, Pondus, Nemi, Starwars og mange flere forskjellige tegneserier i hyllene. Trenger du et tips er det bare å spørre.

Humor, kjærlighet, sykdom, biografier

tirsdag 21. februar 2017

Per anbefaler Populærmusikk fra Vittula

Per Vang lærer på F21 anbefaler boken Populærmusikk fra Vittula: Mikael Niemis Populærmusikk fra Vittula er en oppvekstroman som Saabye Christensens Beatles, bare morsommere og råere. 
Matti vokser opp i Vittula (sjekk vaskeseddelen for hva det betyr)  i nord-Sverige på 1960/70-tallet. Et samfunn der menn er menn, og der sprit og kniv aldri er langt unna. Vennskap, fiendeskap, kjærlighet, musikk og utenforskap blir skildret med stort hjerte og masse rå humor.
Matti og Niila er kameratene du gjerne skulle vokst opp med. Allerede i prologen skjønner du hvor dette bærer hen.mandag 13. februar 2017

Bokanbefaling fra rådgiver Anders

Snart vinterferie og litt tid til lystlesing. Rådgiver her på F21, Anders, anbefaler en bok han har hatt en god leseopplevelse med. Shantaram av Gregory David Roberts.

"Jeg digga denne boka! Shantaram er en fantastisk godt skrevet roman som opererer i grenseland mellom eventyrlig fiksjon og faktiske hendelser. Historien er helt utenom det vanlige og blir fortalt med et språk som både utfordrer og forfører. Les den gjerne på Engelsk"
                                       Rådgiver Anders på F21

tirsdag 7. februar 2017

Nynorsk & Kulturmøte & Nynorsk & KulturmøteI anledning VG1 har jobbet med kulturmøte i litteraturen med boken Songfuglen av Jan Roar Leikvoll de siste ukene. I den anledning har læreren spurt om jeg kan ha en bokprat om kulturmøte i litteraturen og anbefale noen nynorske romaner.

Kulturmøte
Mine Brødre av Adel Khan Farooq handler om en ung gutt vokst opp på Oslo østkant. I starten henger han med to kompiser fra klassen, Omar og Kenneth, gjør brekk og leter etter spenning og fester. Hjemme bor han med moren og søskene i en trang leilighet, faren er aldri hjemme. Han spiller fotball med Tord som bor på andre siden av dalen i hus. Han er forelsket i Faiza som går i klassen, jobber i blomsterbutikk og er moderat troende muslim. Når Faiza flytter med familien til London, blir han dratt inn i et usunt religiøst miljø. Der den karismatiske Abdullah bestemmer og veileder de andre i gruppen. Hovedpersonen og menneskene rundt ham går gjennom drastiske forandringer i løpet av boken. Temaer er tro, vennskap, radikalisering, familie og kjærlighet.

I morgen vi ler av Namra Saleem   handler om Samira som er oppvokst i Norge med konservative pakistanske foreldre. Foreldrene vil ikke ha noe mer med henne å gjøre når Samira blir forelsket og gravid med en nordmann. Vi får historien om Samiras forhold til foreldrene før hun blir gravid og hennes forsøk på forsoning når datteren er fem år. Tematikken er familie, kulturmøte, kjærlighet, skam og ære.

Nynorsk
Ungdomsskulen av Heidi Furre handler om Maja. Vi følger Majas vei inn i ungdomstiden. De første utprøvingene med rus, klining, kropp og vennskap. Faren til Maja forsvinner på sjøen og gir Maja en litt skeiv start inn i ungdomstiden. Maja vil gjerne være ei som blir invitert på fester, ei som har hatt sex, og som har drukket både øl og sprit. Med seg har hun Pelle og Maria som er bestevenninnene hennes. En fin bok om tiden når man blir voksen, savn etter faren som er forsvunnet, vennskap og kjærlighet.

Bli hvis du kan. Reis hvis du må. er første bok i triologien til Helga Flatland. Boken handler om tiden like etter videregående. Du skal bryte opp, ta valg, velge militære, videre studier eller ett friår? Trygve, Kristian og Tarjei velger å verve seg til de norske styrkene i Afghanistan. Livet til dem og vennene blir aldri det samme etterpå. Noen av kapitlene er på bokmål og andre er på nynorsk.    

Eksamenstid på F21

Våren er kommet og eksamenstiden har startet på F21. Her er en liten huskeliste for studenten før eksamen: Lag en oversikt over pensum i...