mandag 30. januar 2017

Nytt i biblioteket

Nytt i biblioteket. Nå har vi fått inn litt ny fag- og skjønnlitteratur som forhåpentligvis vil gi både lære og leseglede.

Byen bak murene av Ryan Graudin, som også er med i Foreningen Les sin txt-aksjon, er en utrolig spennende bok. Hovedpersonene i boken er Jin Ling, hennes søster Mei Yee og Dai. Mei Yee er av faren solgt til menneskehandlere og Jin Ling leter etter henne i Byen bak murene, Kowloon, der de kriminelle regjerer. Jin utgir seg for å være gutt og prøver å holde seg unna gategjengene med unge gutter, mens hun leter etter søsteren sin. Mei Yee er solgt til et bordell og er blitt fast konkubine til en velhavende mann. Innestengt i bordellet kveles tankene på flukt av den voldelige sjefen Longwai. Dai er en ung mann som jobber for å ta Longwai og ved en tilfeldighet blir han kjent og inngår et samarbeid med Jin.

Hvileløs av Tina Trovik og De døde ser deg av Alexander Løken handler begge om ungdom som har evnen til å se de døde. Hvileløs er en grøsser mens De døde ser deg er fantasy. I Hvileløs ser Emma en gutt ved t-banestasjonen hver fredag. Hun oppdager at det er bare hun som ser ham, Alex. Alex er et gjenferd og husker ikke hvem han er eller hvor han kommer fra. Dette vil Emma hjelpe ham å finne ut, noe som fører Emma inn i trøbbel. I De døde ser deg har Liv Wiik en mørk hemmelighet, hun er nekromantiker, hun kan mane frem de døde. Everest Brox har tjent seg styrtrik ved å stjele andres hemmeligheter. Han vil nå bruke Liv sine evner til å tjene seg enda rikere.


Humor

Oppfølgere til Vindeltorn og Revolvergutt
 

tirsdag 17. januar 2017

Litt å lese

Av og til trenger man en kortere historie eller bare litt å lese. Da er det fint å finne noen historier man interesserer seg for, synes er spennende eller morsomme.

Her er et lite utvalg av de forskjellige sjangrene:
Berts bravader, En pingles dagbok, Aldo Monrad, Hockey sveis fører til dårlige rim er alle bøker med en humoristisk forteller stil.

Volum en spilleliste og Kampklar er novellesamlinger for ungdom. Ønsker du å lese lit kortere historier er novellesamlinger fine å lese.
Korte spenningsromaner står i bibliotekshyllen Kort og godt. Her finner du spennende og grøssende historier. Snatch og Gamer er spennende bøker med ungdom som kommer opp i trøbbel, mens serien Svingens Mørke verden er grøss.
Du finner Starwars som tegneserie og kortere fagbøker om Starwars sitt univers i skolebiblioteket, både i tegneseriehyllen og på Kort og godt.

torsdag 12. januar 2017

Litt babbel fra en bibliotek- og informasjonsvitenskap student

Hei til dere gode lesere!

Madeléne her, bibliotek- og informasjonsvitenskap student på HIOA og praktikant her hos svovelpikene på F21 skole. Jeg har vært så heldig å få lov til å skrive et innlegg her på bloggen om hva det er jeg interesserer meg for innen bibliotek og hva det er jeg interesserer meg for innen den litterære verdenen.

Jeg har lest mye forskjellig gjennom årene; fra Jane Austen sine tidløse klassikere til fantasy bøker så dårlig at det iset i tennene mine når jeg leste dem. Det er mye bra, mye dårlig, mye meh og masse der imellom som man kan lese i varmere strøk, på hytta eller bare når du ikke har lyst å tenke så veldig mye på hva og hvorfor. Som når jeg leser Shakespeare så har jeg alltid en litt sånn «det var ikke normalt å snakke sånn, var det vel?»

Så hvorfor valgte jeg bibliotek- og informasjonskunnskap? For meg er kultur og litteratur viktig, men ikke så viktig som informasjonsfrihet og tilgjengelighet. Alle skal ha et sted hvor informasjon og kunnskap er tilgjengelig; en møteplass åpen for debatt. Et sted der alle har tilgang til informasjon, litteratur og kulturelle inntrykk uavhengig av sosialbakgrunn.

Et skolebibliotek med en god samling som inneholder fag-, og skjønnlitteratur som er opplysende er derfor veldig viktig, spesielt i grunnskolen og videregående, siden det er her på skolen unge sinn utvikles og vokser frem til å bli fremtiden.

Sensur for meg er en stor NEI. Jeg er så klart helt for aldersgrenser, sånn at ikke barn leser/ser noe som ikke er passende for barn, men sensur; det å ikke gi offentligheten tilgang på litteratur eller informasjon fordi det er støtende, politisk ukorrekt eller strider imot en politisk agenda er som sagt, noe jeg er sterkt imot. I Norge er ikke dette et problem siden staten kun har rett til å forhånds sensurere filmer for å beskytte barn. Som jeg nevnte tidligere, det bør jo være greit.

Det det kulturelle inntrykket som jeg mest brenner for er spill. Dataspill og konsollspill. Om spill er kultur eller ikke er en debatt jeg gjerne har med deg en annen dag, men en ting er sikkert, og det er at spill er et medie, og er underholdning. Spill kan være lærerikt (det er så klart unntak) og er en hobby mange har tatt til seg. Om det så er 8 timer per dag eller 8 timer per uke. At bibliotekene kan gi deg tilgang på spill og utstyret som trengs er en fin ting, fordi det er ikke sånn at alle har muligheten til å skaffe det selv. Et spill til Playstation 4 koster alt imellom 150,- til 600 ,- og den billigste Playstation 4 selges for øyeblikket på Komplett sine nettsider for i underkant til 3000,-. Det samme gjelder stasjonære PC’er som takler krevende spill og andre konsoller.

For å trekke denne babblingen inn imot det lærerike innen spill så har man språk, eye-to-hand koordinasjon, det å måtte aktivt løse problemer, for eksempel matteproblemer! Å kunne tenke 5 skritt foran i strategispill, å måtte tenke på hvordan du får flest stemmer i politiske simulasjoner og se hvordan et valg du tar i et RPG spill kan bite tilbake senere i spillet, altså konsekvenser.

Takk for meg! 

Et par lenker hvor en er pro spill i læring og den andre er litt mer skeptisk.

http://forskning.no/spill-barn-og-ungdom-internett-pedagogiske-fag-skole-og-utdanning/2013/04/skeptisk-til-laering-fra

onsdag 4. januar 2017

Godt nyttår!

Godt nyttår! Da er vi endelig i gang med et nytt år fylt av nye muligheter. Nyttårsforsett, fortsette å lese variert litteratur som historiskeromaner, samtidslitteratur, krim, fantasy og ungdomsbøker. Noen av bøkene jeg leste i juleferien er:

  • Du dør ikke av Linn Strømsborg som handler om Eva. Eva er en helt normal jente med jobb og venner som en dag får et panikkanfall. Eva begynner å lage seg strenge rutiner som hun etterhvert ser at hun trenger hjelp for å bryte ut av. Jeg synes boken er god fordi at den beskriver fint vennskapene, valgene og angsten. 
  • Runar Mykletun sin debutantbok, Repetisjonsøvelse, handler om familien som står igjen etter at Ole tar sitt eget liv når han er 19 år. Vi møter familien ti år senere og får et innblikk i deres problemer og hvordan foreldrene og de gjenværende, søsken og foreldre, ikke greier å snakke sammen, men sliter med egne problemer. Språket i boken flyter fint, med skiftende fortellere. 
  • Sophie Starks liv og død av Anna North likte jeg veldig godt. Romanen handler om Sophie Stark og kunstnerlivet hennes. Sophie Stark er opptatt av å fortelle nære og ekte historier om mennesker gjennom film. Hun presser sine skuespillere til det ytterste og bruken av sine nærmeste venner og familie sine historier fører til brutte relasjoner. Sophies Starks suksess blir også hennes fall. Historien blir fortalt gjennom de menneskene som kjente henne best. 
I januar, frem til 3. februar har jeg fått to flinke praksisstudenter fra HiOA, Bibliotek og informasjonsvitenskap. Madelene og Agata skal få en smakebit av hvordan vi jobber på F21 skolebibliotek.
Madelene og Agata

Eksamenstid på F21

Våren er kommet og eksamenstiden har startet på F21. Her er en liten huskeliste for studenten før eksamen: Lag en oversikt over pensum i...