Nynorsk & Kulturmøte & Nynorsk & KulturmøteI anledning VG1 har jobbet med kulturmøte i litteraturen med boken Songfuglen av Jan Roar Leikvoll de siste ukene. I den anledning har læreren spurt om jeg kan ha en bokprat om kulturmøte i litteraturen og anbefale noen nynorske romaner.

Kulturmøte
Mine Brødre av Adel Khan Farooq handler om en ung gutt vokst opp på Oslo østkant. I starten henger han med to kompiser fra klassen, Omar og Kenneth, gjør brekk og leter etter spenning og fester. Hjemme bor han med moren og søskene i en trang leilighet, faren er aldri hjemme. Han spiller fotball med Tord som bor på andre siden av dalen i hus. Han er forelsket i Faiza som går i klassen, jobber i blomsterbutikk og er moderat troende muslim. Når Faiza flytter med familien til London, blir han dratt inn i et usunt religiøst miljø. Der den karismatiske Abdullah bestemmer og veileder de andre i gruppen. Hovedpersonen og menneskene rundt ham går gjennom drastiske forandringer i løpet av boken. Temaer er tro, vennskap, radikalisering, familie og kjærlighet.

I morgen vi ler av Namra Saleem   handler om Samira som er oppvokst i Norge med konservative pakistanske foreldre. Foreldrene vil ikke ha noe mer med henne å gjøre når Samira blir forelsket og gravid med en nordmann. Vi får historien om Samiras forhold til foreldrene før hun blir gravid og hennes forsøk på forsoning når datteren er fem år. Tematikken er familie, kulturmøte, kjærlighet, skam og ære.

Nynorsk
Ungdomsskulen av Heidi Furre handler om Maja. Vi følger Majas vei inn i ungdomstiden. De første utprøvingene med rus, klining, kropp og vennskap. Faren til Maja forsvinner på sjøen og gir Maja en litt skeiv start inn i ungdomstiden. Maja vil gjerne være ei som blir invitert på fester, ei som har hatt sex, og som har drukket både øl og sprit. Med seg har hun Pelle og Maria som er bestevenninnene hennes. En fin bok om tiden når man blir voksen, savn etter faren som er forsvunnet, vennskap og kjærlighet.

Bli hvis du kan. Reis hvis du må. er første bok i triologien til Helga Flatland. Boken handler om tiden like etter videregående. Du skal bryte opp, ta valg, velge militære, videre studier eller ett friår? Trygve, Kristian og Tarjei velger å verve seg til de norske styrkene i Afghanistan. Livet til dem og vennene blir aldri det samme etterpå. Noen av kapitlene er på bokmål og andre er på nynorsk.    

Kommentarer