onsdag 27. april 2016

Årets bibliotekvenn 2015/2016

I anledning Verdens bokdag den 23. april så kårer vi skoleåret 2015/2016 bibliotekvenner blant lærere og elever.
Blant elevene er det Mariam 3STB som ble den heldige utvalgte. Mariam har gått på Fyrstikkalleen skole fra hun startet i 8. trinn. En alltid hyggelig elev, som bruker biblioteket til både å låne fag- og skjønnlitteratur, jobber med skolearbeid og kommer med tips og tilbakemeldinger.
Blant lærerne er det Karoline som er den utvalgte. Karoline har brukt F21 skolebibliotek både med elever og i egne studier. En positiv og engasjerende lærer her på F21.

Gratulere!Mandag 25. april hadde vi besøk av H.K.H. Kronprins Haakon. På F21.tv kan du se kronprinsen sin SmartPrat om Verden og vi. Det Norske Kongehus sin hjemmeside: www.kongehuset.noRektor Erlend med H.K.H. Kronprins Haakon

Sølve K. Karlsen primus motor for Smart Prat på F21

mandag 18. april 2016

H.K.H. Kronprins Haakon kommer til SmartPrat ved Fyrstikkalleen skole (F21)


H.K.H. Kronprins Haakon kommer til SmartPrat ved Fyrstikkalleen skole (F21)

Mandag 25. april kommer H.K.H. Kronprins Haakon for å holde foredrag om ”Verden og vi” til elever ved F21. Foredraget går inn i det elevdrevne konseptet SmartPrat som skolen har hatt siden 2014.

Kronprinsen vil snakke om både muligheter og utfordringer vi som samfunn står overfor i dag. Elevene vil få høre om alt fra lange linjer i verdenshistorien til frafallsproblematikken i den videregående skolen.

SmartPrat har hentet sin grunnide fra TED. Vi inviterer eksterne foredragsholdere som disponerer midttimen på skolen. Prosjektet er drevet for og av elever på videregående skole. Vi ønsker at SmartPrat skal gi elevene ideer til hvordan deres talenter kan brukes for videre valg i livet. Gjennom SmartPrat ønsker vi at elevene skal få muligheten til å møte ulike personer som inspirerer og utfordrer. På denne måten ønsker vi å vise elevene at det finnes flere muligheter for å leve et godt liv, samt og gi dem verktøy til å utnytte sitt potensial.

Deling av kunnskap er viktig for oss. Derfor filmer vi presentasjonene og streamer dem live på nett. Produksjonen av SmartPrat blir gjort av elever på Media- og kommunikasjonslinjen ved skolen. I hele produksjonen står elever sentralt for både å plukke ut foredragsholdere og presentere dem for elevene på skolen.

Foredraget den 25. april starter klokken 12.40 og varer i 40 minutter.

Vi ser frem til besøket og gleder oss til å dele opplevelsen med flere.

SmartPrat – Ideer og verktøy for fremtiden.


Tekst Sølve Karlsen

mandag 11. april 2016

Studietur til OECD og eksamen

Mars og april har vært travle måneder for Svovelpikene. Vi har hatt eksamen i studiet Skolebibliotekets rolle i elevenes læringsarbeid og studietur til Paris med kollegiet på Fyrstikkalleen skole for å besøke OECD og Det norske hus på La Cite Universitaire.

Torsdagen på OECD ble vi møtt av Lars Nerdrum fra Utdannings- og forskningsrådet i den norske OECD-delegasjonen. Vi fikk alle forelesningene i ett av møterommene på OECD.

  • Lars Nerdrum startet med på fortelle om OECD, delegasjonen og utdanningsstrategier i Norge. 
  • Ms. Miho Tagum, Senior Analyst, foreleste om framtidens utdanning, Education 2030. Mr. 
  • Kjetil Helgeland, Analyst, foreleste om TALIS. TALIS er en undersøkelse av lærerne i de forskjellige landene, hvor gode de er, hva som blir gjort riktig og hva kan forandres. 
  • Etter lunsjen på OECD foreleste Mr. Koji Miyamoto fra Innovation and Measuring Progress division om sosiale og emosjonelle ferdigheter. 
  • Mr. Tue Halgreen, Analyst, avsluttet dagen med på forelese om PISA. PISA er en undersøkelse av elevene og nivået på elevene i de forskjellige landene.      

Ingen av foreleserne kom inn på skolebibliotekene sin rolle i forhold til utdanning, så jeg måtte spørre Lars Nerdrum om det var noe forskning på skolebibliotek. Han visste dessverre ikke om noe, men skulle undersøke det. Spent på om vi får noe informasjon tilsendt. Ettermiddagen og kvelden ble avsluttet på Restaurant Bofinger med nydelig fransk mat.

Fredag besøkte vi Det norske hus på La Citè Universitaire. Undervisningsråden Svein Hullstein kommer fra stilling som internasjonal direktør ved UiO. Han presenterte oss for fransk utdanningspolitikk og system samt en presentasjon av Maison de Norvège og Citè univeritaire. En interessant forelesning om et helt annet utdanningssystem enn det norske. Alle husene på Campusen er bygd for å representere sine land. Vi fikk besøke Brasil og Sverige sine studenthus og se hvordan studentene bor.


På flyturen til Paris fikk jeg anledning til endelig å lese Doppler av Erlend Loe. Boken har en humoristisk tone, som gjør at jeg har lyst til å le høyt. Doppler handler om Doppler som forlater gravid kone og barn etter å ha hatt et uhell på sykkelen i marka. Han ønsker å bo på siden av samfunnet, men alt går ikke helt som Doppler hadde tenkt seg. Etterhvert har han flere boende rundt seg i skogen, som ønsker å gjøre det samme som ham - trekke seg vekk fra samfunnet. Boken har humor og ett skråblikk på samfunnet og menneskelige relasjoner. Jeg gleder meg til å lese Slutten på verden slik vi kjenner den.

Au revoir!

Eksamenstid på F21

Våren er kommet og eksamenstiden har startet på F21. Her er en liten huskeliste for studenten før eksamen: Lag en oversikt over pensum i...