mandag 29. februar 2016

Leselyst med 8. trinn


Å finne den beste historien du har lyst til å lese kan til tider være litt vanskelig. Når du leter etter en god bok, men er usikker på hva du vil lese så kan du tenke på om hvilke temaer du synes er;

  • spennende
  • morsomme
  • interessante  
Eller du kan utfordre deg selv med å lese noe du aldri har lest før. Har du bare lest bøker om fotball, kan du jo prøve en bok med historiske begivenheter eller kanskje en kjærlighetsbok?

I boken Zweet av Marit Kaldhol går alarmen når det skjer en livsfarlig gasslekkasje i nærheten av ungdomskolen. I boken får vi historien til tre forskjellige ungdommer: Lill Miriam, Susan og Ruben. Hvilke hemmeligheter binder ungdommen sammen? Alle tre ungdommene forteller sin historie. En spennende bok om sannhet, løgn, vennskap og å tørre å stå for det som er rett.

Battle av Maja Lunde handler om  Amalie og Mikael. Amalie har alt; utseende venninner, dansetalent, stort hus, penger og en kjekk kjæreste. En dag blir livet hennes snudd på hodet. Faren er konkurs og de må flytte fra vestkanten til østkanten i Oslo og en liten leilighet. Her møter hun en dag Mikael, Mikael som danser hip hop og utfordrer henne. Amalie må ta noen valg - tar hun utfordringen fra Mikael? Tør hun fortelle sannheten til venninnene på vestkanten?    


Tips:
Bøker som tar opp historiske temaer

Spenning, krim og skrekk i litteraturen

Kjærlighet, kjærleik, libe, love

Sykdom og død i litteraturen

Fotball

Humor i litteraturen

Mobbing, hevn og sosialemedier

Dystopi og Fantasy

Biografier
Ungdomstid

GOD BOK!mandag 15. februar 2016

Norsk fordypning 10. trinn våren 2016

Det er tid for norsk fordypningsoppgave eller særemne for 10. trinn.

I kompetansemålet står det at eleven skal: - presentere resultatet av fordypning i to selvvalgte emner: et forfatterskap, et litterært emne eller et språklig emne, og begrunne valg av tekster og emne.Tips til gode nettsteder for informasjon og inspirasjon er:Forfatterstudium av Erlend Loe

Humor i litteraturen

Dystopier

Krig i litteraturen

Litteratur fra virkeligheten

Litteratur med Nordisk mytologi

Spill i litteraturen

Sykdom og religion i litteraturen

Kjærlighet i litteraturen
Ung identitet

Litteraturhistorie

torsdag 11. februar 2016

Valentine

Snart Valentine og mulighet for å vise litt ekstra omtanke for noen du har kjær eller liker. Vi har satt ut papir, klistremerker, lim, tusjer og tegneblyanter til elever eller ansatte som ønsker å lage kort.
Trenger du inspirasjon har vi utstilt diktbøker om kjærlighet.
Det første møte

Det første møtes sødme
det er som sang i skogen,
det er som sang på vågen
i solens siste rødme,-
det er som horn i uren,
de tonende sekunder
hvori vi med naturen
forenes i et under.

Bjørnstjerne Bjørnson


Roseaksjon arrangert av F21 elevråd til støtte for Plan.


torsdag 4. februar 2016

Boken om mitt liv - Læring på ordentlig av lærer Sølve

Boken om mitt liv - læring for livet

Eldre på Vålerenga Bo- og servicesenter og elever fra F21
Elever fra F21 med beboere på Vålerenga bo- og servicesenterHøsten 2015 tok Fyrstikkalleen skole kontakt med Kjetil Sandsengen ved St. Halvars hjemmet. Der hadde de sammen med Gamlebyen skole skrevet biografier med syvende trinn. Dette var et prosjekt vi ved F21 kunne klare.

Etter høstferien besøkte 60 elever Vålerenga bo- og servicesenter. Gjennom tre besøk fikk ungdommene bli kjent med sin bruker i gruppe på fire og fire. Dette endte opp i 15 bøker som ble bundet inn.

På Vålerenga bo- og servicesenter ble vi godt tatt i mot av kulturkontakt Karoline Ormåsen. Det var veldig mange pleiere og avdelingsledere som ble begeistret av ideen og heiet oss fremover. For elevene ble det en krevende øvelse å skulle snakke med en person som ikke alltid husket helt riktig. Av og til kunne det til og med være litt vanskelig å finne de rette spørsmål. Etter tre besøk skulle stoffet transkriberes fra lydfilen på mobiltelefonen. Organiseres i kapittel og settes sammen med bilder som vi fikk fra pårørende.

Som i alle prosjekter ble det en heftig innspurt før bøkene ble sendt til trykking hos Copycat. Her fikk vi igjen mye hjelp til å finne rett format og riktig innbinding. Det var med stor stolthet lærerne Kjersti Rygg og Sølve Kuraas Karlsen dro for å hente bøkene som var ferdig. Hver elevgruppe forberedte seg til å holde en kort presentasjon om sin bok. Det varmet lærerhjertene når alle sammen, selv de som helst ikke vil stå foran klassen, fikk til å presentere foran hundre mennesker – og NRK! Det er læring, på ordentlig!

Elever fra 9. trinn presenterer bøkene på Vålerenga bo- og servicesenterVi vil takke Vålerenga bo- og servicesenter, Kirkens Bymisjon, Kjetil Sandseng, Karoline Ormåsen og CopyCat for godt samarbeid. Og ikke minst – takk til NRK som publiserte.

Av Sølve Karlsen lærer på Fyrstikkalleen skole.

Eksamenstid på F21

Våren er kommet og eksamenstiden har startet på F21. Her er en liten huskeliste for studenten før eksamen: Lag en oversikt over pensum i...