mandag 25. januar 2016

Voksne og ungdom

Ukens anbefaling
To bøker og en film jeg nylig har sett tar opp forholdet mellom voksne, ungdom og barn.

Barneloven av Ian McEwan er det høyesterettsdommer Fiona Maye som er hovedpersonen. Hun jobber som dommer i familierett. En dag får hun en vanskelig sak om en ung mann som er med i Jehovas vitne. Familien og medlemmer av Jehovas vitner ønsker ikke at gutten, Adam Henry, skal motta blodoverføring. Selv om dette kan redde livet hans i kampen mot leukemien. Mens legene på sykehuset ønsker å gå mot foreldrenes ønske og gi Adam blodoverføring. Fiona drar til sykehuset og møter Adam før hun tar valget om hans videre skjebne. Boken tar for seg de vanskelige juridiske valgene som kan dukke opp og hvilke skjebnesvangre følger de kan få.

Til Jacobs forsvar av William Landay er det foreldre og sønn sitt forhold som blir satt på prøve. Hovedpersonen, statsadvokat Andy Barber, blir tatt av en sak der sønnen, Jacob, kan være den skyldige. En ung gutt på trinnet til Jacob blir funnet drept og politiet står uten noen klare formeninger om hvem som har gjort det. Etter hvert dukker det opp bevis som knytter Jacob opp mot den døde gutten. Hva og hvordan skal Andy forholde seg til dette? Hvor godt kjenner Andy, Jacob? Hvor langt er man villig til å strekke seg for barnet sitt? Både Barneloven og Til Jacobs forsvar er handlingen lagt til juridiske miljø. I Barneloven er det fra en dommer sitt synspunkt, mens i Til Jacobs forsvar er det fra en fars og forsvarers vinkel.

Vi må snakke om Kevin er en mørk dyster film om en familie med et dysfunskjonellt forhold. Moren Eva har aldri ønsket seg barn før hun fikk Kevin. Faren er litt dumsnill og fraværende. Det at Eva må oppgi sin karriere når hun får Kevin, legger grunnlaget for et dårlig forhold mellom mor og sønn fra starten av. Når Kevin blir 15 år gjør han en grusom handling og foreldrene må forholde seg til fortiden, Kevin og hverandre på en ny måte. Har forholdet mellom mor og sønn forårsaket denne tragedien? Vi må snakke om Kevin finnes også som bok, men jeg har bare sett filmen.

Litt dystre temaer i alle bøkene, men anbefales som lesestoff og til særemne.

tirsdag 19. januar 2016

Åpen dag på Fyrstikkalleen skole 2016

Mandag 18. januar hadde vi Åpen dag på Fyrstikkalleen skole.
Elever og ansatte på F21 tok imot foreldre og kommende elever på omvisning og opplevelser av hva en skolehverdag på F21 er.

I biblioteket hadde vi PS4 spilling, sjakk hjørnet, Mac lab og to blide bibliotekarer til å informere kommende elever og foreldre om F21.

Elever på Medier og kommunikasjon intervjuet, filmet og tok bilder av arrangementer under Åpen dag. På Medier- og kommunikasjons egen hjemmeside kan du lese intervjuene og se bildene: f21.tv

Sjakk hjørnet

MAC lab

Fyrstikkalleen skole


tirsdag 12. januar 2016

Kulturmøte i litteraturen med VG1

Godt nyttår!

Håper alle har hatt en fin juleferie og er klar for nye litteraturopplevelser og erfaringer i 2016. I VG1 har de nå fokus på kulturmøter i litteraturen. Kulturmøte kan være mellom forskjellige klasser i samfunnet, mellom fattig og rik, bygd og by, men her på F21 setter vi fokus på kulturmøte mellom Øst og Vest.

Kulturmøte handler om identitet og forståelse av seg selv og andre​. Bøker vi trekker fram om kulturmøte i litteraturen er:

Ung identiet og kulturmøte
Historiske romaner om kulturmøte:​
- Den afrikanske farm av Karen Blixen​
- Mørkets hjerte av Joseph Conrad​

Ung med to identiteter:​
- Alle utlendinger har lukka gardiner av Maria N. Skaranger​
- Yahya Hassan Dikt av Yahya Hassan​
- Et øye rødt av Jonas Hassen Khemiri​
- Kiffe kiffe i morgen av Faiza Guene​
Yahya Hassan


Yahya Hassan​
•Yahya Hassan født i 1995 i Århus i Danmark​
•Gav ut diktsamlingen Yahya Hassan  dikt i 2013​Kjærlighet:​
Kjærlighet og kulturmøte
- Jacayl er kjærlighet på somali av Amal Aden​
- Når du minst venter det av Mahmona Khan​
- Izzat av Nasim Karim​
- Forberedelsen av Roda Ahmed

Med norske øyne:​
- Et norsk hus av Vigdis Hjort​
- Syden av Are Kalvø​
-Barsakh, Verdensredderne og De som ikke finnes av Simon Stranger

Mahmona Khan
•Mahmona Khan er født i Oslo i 1973​
•journalist, forfatter, samfunnsdebattant​
•har gitt ut flere bøker om kulturmøte, både fag- og skjønnlitteratur​
•Hjemmeside: www.mahmonakhan.no

Flukt:​
- I havet er det krokodiller av Fabio Geda​
- De som ikke finnes av Simon Stranger​
- Ikke si at du er redd av Fabio Geda​
- Tyvenes gate av Mathias Ènar

Biografier:​
- Ung mann i nytt land av Romeo Gill​
- Min drøm om frihet av Amal Aden​
- Saynab av Eva Norderhaug​


Tips til nettsteder om kulturmøte i litteraturen: 

Eksamenstid på F21

Våren er kommet og eksamenstiden har startet på F21. Her er en liten huskeliste for studenten før eksamen: Lag en oversikt over pensum i...