Juleferie, juleglede og leselyst

Om ikke lenge er det juleferie og 2016 er snart over. I løpet av året har jeg fått lest mange gode bøker som jeg gjerne anbefaler som lesestoff i juleferien.

Her er et utvalg av bøkene jeg anbefaler og har lest i 2016:

Til Jacobs forsvar av William Landay. En bok om lov og rett, hvor langt går man for å beskytte sitt barn. Fortelleren i boken er faren som opplever at det blir kastet en mistanke på sønnen som morder på en skolekamerat. Er faren en pålitelig forteller? Står sønnen bak mordet? Til Jacobs forsvar er en spennende bok med driv i.

Barneloven av Ian McEwan. I Barneloven følger Fiona Maye, en høyesterettsdommer i familiesaker, i en vanskelig sak om blodoverføring. Familien og gutten er medlemmer av Jehovas vitner, men for at gutten skal overleve må han ta imot blodoverføring. Det juridiske dilemmaet blir godt beskrevet. Religion og fornuft blir satt opp mot hverandre og vanskelige valg må taes.

Stallo av Stefan Spjut er en krim lagt til Norden. En mor mister sønnen sin en sommer dag i 1978. Nå nærmere 30 år senere forsvinner nok et barn. Barnebarnet, Susso Myren, til en flyfotograf kommer over bestefarens gamle fotografier fra Kiruna-traktene. På bildene ser Susso en menneskelignende skikkelse ri på en bjørn. Hun starter en forskning på gamle sagnfigurer og leseren blir ført inn i en spennende jakt etter barnet, vetter og troll.

Kureren av Kjell Ola Dahl. En klassisk krim hvor historien hopper litt fram og tilbake mellom 1967 og 2. verdenskrig. Esther greier å flykte til Sverige før tyskerne tar henne, men hele familien blir sendt til Auschwictz. Esther har jobbet som kurer før hun flyktet til Sverige. I Sverige forelsker hun seg i motstandsmannen Gerhard Falkum. En dag er han plutselig borte, antageligvis omkommet i en brann. Så 25 år etter, dukker Gerhard plutselig opp og Esther blir trukket inn i den gamle etterretningsverdenen.

Persefone-triologien av Michelle Gagnon. I triologien inngår Ingen vil savne deg, Ingen vei tilbake og Ingen er alene. Dette er en triologi for ungdom som liker hacking og spenning. Hovedpersonen Noa er 16 år og lever alene etter at foreldrene døde. Hun er et geni med data, lever på siden av samfunnet og prøver å holde seg unna andre mennesker. En dag våkner hun opp alene i en lagerbygning med drypp festet til armen. Noa greier å komme seg løs og rømmer, men etter seg har hun fått noen skumle typer. Tilfeldighetene gjør at hun blir kjent med Peter som jobber mot de som utnytter svake og forsvarsløse mennesker. Noa blir en del av hackergruppen hans og en dag blir det de to mot overmakten. Skruppeløse mennesker som utnytter og forsker på ressurssvake mennesker.

Slutten på verden slik vi kjenner den av Erlend Loe. Kjent humoristisk Erlend Loe stil. Dette er fortsettelsen på boken Doppler som kom ut for noen år siden. Doppler setter elgen Bongo i en hjortekennel, for igjen å flytte tilbake til byen og familien. Da han kommer hjem oppdager Doppler at ett nytt mannsnavn er kommet opp på postkassen, Egil Hegel. Kona har funnet seg en ny samboer som har tatt Doppler sin plass. Doppler gir seg ikke til kjenne, men får kona til å kaste ut Egil med en en utspekulert plan. Det er infam humor og alt går ikke slik Doppler så gjerne ønsker.
  
Den første sten av Carsten Jensen. I Den første sten følger vi en NATO tropp fra Danmark som kjemper i Afghanistan. Det er sterke skildringer av et hardt liv, der grensene viser seg å ikke være så svart- hvitt som media fremstiller soldatlivet og valgene soldatene må ta. Det er spenning og driv i historien. Etterhvert begynner man å lure på om aller er den de utgir seg for? Likte du serien Nobel som NRK viste i høst, vil du trolig også like denne boken. Romanen Dødspakten av Tom Kristensen er også en bok jeg vil anbefale i forhold til dette temaet.

Napoli-kvarteten av Elena Ferrante. Fire fine bøker som gir en god beskrivelse av et vennskap med konkurranse, sjalusi og varme. Om oppvekst i Napoli, rollemønster og brytningstider frem til våre dager.

Bienes Historie av Maja Lunde er tre historier flettet sammen av bier. Vi beveger oss mellom tre kontinenter og tidsepoker. William er biolog og frøhandler som jobber og forsker i England på 1850 tallet. Han har kone og barn. Forskningen går ikke helt slik han ønsker og han blir depressiv. George lever i USA som birøkter i 2007. Han ønsker at sønnen skal ta over jobben som birøkter, men drømmen går ikke helt som forventet.I 2098 jobber Tao som blomster pollinerer. Alle biene er borte og mennesker må pollinere blomstene selv. Bienes historie handler om menneskenes sårbarhet. En snedig og fin roman som tar for seg klimaspørsmålet og bienes viktige tilstedeværelse for menneskene. Alle historiene henger sammen og blir til slutt vevd inn i hverandre på en fin måte. De tre fortelleren er i forskjellige århundrer og har veldig forskjellig fortellerstemme. Dette gir liv og bryter opp teksten og handlingen på en fin måte.

Prinsesse Bari av Hwang Sok-Yong. En magisk historie om oppvekst, familie og flukt fra Nord-Korea. Navnet til hovedpersonen Bari kommer fra eventyret om Prinsesse Bari som er det syvende barnet i et eventyr. Den overnaturlige delen flyter godt med resten av historien. Boken forteller godt om å vokse opp i et diktatur. Flukt og strevet med å få et nytt liv i London. Synsvinkelen både fra barnet Bari og den voksne Bari sitt perspektiv er godt beskrevet.

Det vokser et tre i Brooklyn av Betty Smith er en oppvekstroman om Francie Nolan som vokser opp i en fattig familie i Brooklyn. Francie har pågangsmot og fantasi som gjør verden magisk og fattigdommen kan lekes vekk. Når hun kommer i puberteten, ser hun realitetene av livet hun lever og drømmene er kanskje vanskeligere å nå. En feelgood bok om fattigdom, familie og hard jobbing.

Posthornet og Arv og miljø av Vigdis Hjort. Jeg anbefaler både Posthornet og Arv og miljø av Vigdis Hjort. I Posthornet møter vi Ellinor som jobber i reklamebransjen og som ikke helt greier å finne lysten med jobben og meningen med livet. Kjærlighetsforholdet går trådt og er i startfasen, på jobben slutter en av kollegaene hun startet opp firmaet med, for så å ta livet av seg. Noe som fører til at Ellinor må ta ansvaret for kollegaens siste prosjekt, postdirektivet. Dette gjør at hun etter hvert ser meningen med livet og det lille mennesket. Systemet har gjort avstanden mellom mennesker og jobb stor, men Ellinors møte med postmannen i Finnmark gir Ellinor en annen forståelse av jobben og det lille mennesket. I Arv og miljø er det de familiære tabuer Vigdis Hjort berører. Hvem eier en historie? Hvordan overleve og leve videre etterpå? Hva eier sannheten i en familie? En far går bort, de er fire søsken der to blir forfordelt. De to minste får delt to familiehytter mellom seg og det blir en konfrontasjon mellom fortid og nåtid, søsken og foreldre.

Voldens historie av Edouard Louis er en mørk historie, skrevet på en genial måte. Et møte som først er nytt og spennende snur seg til å bli voldelig og mørkt. Historien blir fortalt gjennom søsterens øyne, med kommentarer fra fortelleren. Det er søsterens blikk på sin bror og voldtekten og offerets blikk på møte med politi, venner, helsevesen og familie.

Menn som ingen trenger av Frode Grytten. Er en dyster novellesamling om den marginaliserte mannen. Mannen som står på siden av samfunnet. Novellene er skrevet både med kjærlighet og komikk. En novellesamling med temaet om menn som er utenfor i det moderne samfunnet, som har ett litt annet syn på verden og livet. Som er litt hvitetrash. Det er kvinner som blir hos stusselige menn, det er sønner som forlater fedre etter å ha sett dem slik de er og menn som faller utenfor den moderne mannsrollen.

Kan jeg bli med deg hjem av Marie Aubert er en nydelig novellesamling om kjærlighet, sjalusi, seksualitet, forhold mellom mennesker, vennskap og oppbrudd. Jeg synes Marie Aubert skriver godt om det nære. Blir både rørt og flau over karakterene i novellene.

Ungdomsskulen av Heidi Furre. Handler om den sårbare tiden da ingenting stemmer og man får små smakebiter av hva som kan komme. Maja starter på ungdomsskulen og sliter mellom det barnet hun har vært og den voksene hun ønsker å bli. Heidi beskriver Majas løsrivelse fra barndom og mor, med første kyss, første smak av alkohol og første kjæreste på en fin måte. En varm og ærlig roman om ungdomstiden.

Glimt av Tor Arve Røssland er en grøsser for ungdom. Boken handler om Jon som må flytte med moren når hun får seg jobb på en liten øy. Han blir etterhvert kjent med noen ungdommer på øya og merker at ikke alt er helt slik det gir seg ut for i ungdommenes fritidshus.

Rekviem av Øystein Wiik er en krim lagt til black-metal miljøet i Norge, med psykopater, sjamanisme og hevn. Uskyldige ofre og noen ikke så uskyldige. Boken er blodig, heftig og brutal i sine beskrivelser av volden som blir utøvd.

Kalypso av Ingar Johnsrud er en krim og kan leses som en fortsettelse på Wienerbrorskapet som kom ut tidligere. Det er spenning, koppe-virus, spionasje, hemmelig etterretning på russere og etterforsker Frerik Beier må trå til igjen med sin kvinnelige kollega Kafa Iqbal. Fredrik Beier sliter ikke bare i jobben, men også til tider på det personlige plan. En politikrim verdt å lese.

Kaninjegeren er nok en intens, spennende og blodig krim fra Kepler. Politietterforsker Joona Linna sitter i fengsel etter en voldsdom. Han blir hentet ut av Fengselet for å bistå etterforsker Saga Bauer i letingen etter en seriemorder. Her er det barnerim, hevn, kostskoler og overgrep i fortiden som innhenter gjerningsmennene. En krim for krimelskere.

To søstre av Åsne Seierstad er noe av det siste jeg har lest nå i desember. Åsne Seierstad fikk Brageprisen for denne boken. To søstre fra Bærum, med foreldre fra Somalia, velger å dra til Syria for å leve under Kalifatet og IS. Foreldrene begynner en desperat kamp for å prøve å få jentene hjem igjen til Norge. Boken tar opp temaer som radikalisering, tro, fremmedgjøring og ekstremisme. Broreb, moren og faren har vært åpne kilder til denne boken. Verdt å lese.
Kommentarer