Med fokus på psykisk helse

10. oktober er verdensdag for psykisk helse. I den anledning har vi satt frem fag- og skjønnlitteratur som omhandler psykisk helse.
I livet er det vanlig at humør og opplevelser går opp og ned. Man kan i perioder være deppa og føle at man ikke strekker til, men føler du at du aldri kommer ut av det så ta kontakt og snakk med noen du stoler på. På Fyrstikkalleen skole har vi helsesøster Ruth du kan gå til for å få hjelp.

Det er skrevet mye bra litteratur som tar opp depresjoner, angst, schizofreni og livet. To fagbøker jeg ønsker å trekke frem er Oda Rygh, Når livet er kjipt og Arnhild Lauveng, Noe mye mer. Oda Rygh har skrevet en håndbok for unge, Når livet er kjipt, som tar for seg tips til å holde hverdagen i gang. Boken tar for seg temaer som rus, økonomi, energi- og tidsbruk. Da hun skrev denne boken intervjuet hun fagfolk og du får tips til å hjelpe deg selv. Tegnehanne har laget noen fine illustrasjoner til Når livet er kjipt.
Noe mye mer annet av Arnhild Lauveng starter med fortellinger om ungdom som har en dårlig psykisk helse når vi først treffer dem. Ungdommene har hatt opplevelser som har gjort dem syke eller de  har det vondt uten helt å forstå hvorfor. I siste delene a boken får vi som lesere faktaopplysninger psykisk sykdom, om hvem man kan kontakte når du selv eller en venn får problemer. Arnhild Lauveng er psykologspesialist, doktorgradstipendiat og har jobbet som psykolog i offentligsektor.


Forfattere som også tar opp psykiatri, depresjon og schozofreni er blant annet Amalie Skram, Beate Grimsrud og Linnea Myhre. I På St. Jørgen og Professor Hieronimus tar Amalie Skram opp psykiatrien og tar utgangspunkt i sine egne møter med den. Hovedpersonen møter maktmisbruk og løgn fra behandlerne. I En dåre fri, av Beate Grimsrud, møter vi Eli som er hovedpersonen. Eli er forfatter, men har hele livet levd med schizofreni. Vi følger dialogene Eli har i hodet med Espen, Erik og Emil og etter hvert også Prins Eugen. Eli er til tider innlagt på et stort sykehus hvor hun blir møtt med både omsorg og maktmisbruk.
Linnèa Myhre har skrevet både om depresjon og spiseforstyrrelse i sine romaner Evig søndag og Kjære. Linnèa tar utgangspunkt i sine egne opplevelser med spiseforstyrrelse og presset om det perfekte livet.

Ung.no - psykisk helse
Psykiskhelse.no


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Norsk fordypning 10. trinn våren 2016

Kulturmøte i litteraturen med VG1

Forfatterskap med 9. trinn