Forfatterskap med 9. trinn

9. trinn på Fyrstikkalleen skole skal nå fordype seg i et Skandinavisk forfatterskap. Elevene kan velge mellom både nye og gamle skandinaviske forfattere, som de leser en bok av.
Elevene kan se på når skrev forfatteren, hva skrev han/hun - romaner, noveller, dikt, og hvilke tema tar forfatteren opp i boken de har lest.
Gi et kort referat av boken, hvilken personer opptrer i boken, hvilket miljø blir beskrevet, hvordan er språket og hvilke virkemidler er brukt i boken. Eksempler på virkemidler er gjentagelser, humor, ironi, sammenligning, synsvinkel og kontraster.

Her er noen forslag til forfattere som kan være interessante og morsomme å jobbe med.

Klassikerne:

Henrik Ibsen har skrevet flere kjente skuespill og er pensum både på ungdom- og videregående skole. Per Gynt, Hedda Gabler, Et dukkehjem og Gjengangere.

Knut Hamsun fikk Nobels litteraturpris for Markens grøde 1917. Mange mener boken Sult, som er hans gjennombruddsroman, er starten på modernismen.
Hamsunsenteret

Amalie Skram skrev under realismen og naturalismen som periode. Kjente bøker av henne er ekteskapsromanene Forrådt, Constance Ring, familiehistorien om Hellemyrsfolket og sykehusromanene På St. Jørgen og Professor Hieronimus.

Barnebokforfattere:

Roald Dahl er født i Wales, men av norske foreldre, så regner ham her som en norsk forfatter. Roald Dahl har skrevet mange kjente barnebøker, som Charlie og sjokoladefabrikken, Danny og fasanjakten, Mathilda, Heksene og SVK.
roalddahl.com

Astrid Lindgren er en kjent svensk barnebokforfatter som har skrevet Mio, min Mio, Ronja Røverdatter, Emil i Lønneberget og Karlson på taket.
astridlingren.se,

Thorbjørn Egner var illustratør, forfatter og visedikter. Han har skrevet flere kjente verk som Folk og røvere i Kardemommeby, Karius og Baktus og Klatremus og de andre dyrene i hakkebakkeskogen.

Forfattere:

Unni Lindell er en norsk forfatter som har skrevet både krim og barne og ungdomsbøker. Sugemerket, Anna + Didrik = Baby, Honningfellen, Mørkemannen og Sørgekåpen.
unnilindell.no

Jo Nesbø er en allsidig norsk forfatter som har skrevet flere kjente krimbøker og barnebøker. En av jo Nesbø sine mest kjente figurer er etterforskeren Harry Hole som han skrevet flere bøker om. Jo Nesbø er også forfatter av barnebøkene om Doktor Proktor.
jonesbo.com

Anette Münch har i sine ungdomsbøker tatt opp dagsaktuelle temaer som tilhørighet, jentegjenger, doping og oppvekst. Anette har driv og spenning i bøkene sine; Jenteloven, Kaoskrigeren og Badboy steroid.
anettemunch.com

Simon Stranger tar opp aktuelle temaer som flyktningkrisen, utnytting av fattige mennesker, fattigdom, krig og urettferdighet. I triologien: Barshak, Verdensredderne og De som ikke finnes er Emilie hovedpersonen, men synsvinkelen skifter igjennom historiene. Bøkene kan leses hver for seg. I boken Det som en gang var jord møter vi en familie under okkupasjon. familiens kamp for å overleve og finne en utvei til en bedre hverdag.
simonstranger.com

Jon Ewo har skrevet flere ungdomsbøker, både krim, spenning og med humor. Jon Ewo er også en av forfatterne som skriver i spenningeserien Marg og bein sammen med Ingunn Aamodt og Arne Svingen. Noen av bøkene han har skrevet er: 1920 En roman om det som kunne skjedd, Sola er en feit Gud, Svart, og cirka hvitt og Dødens glassøye.
jonewo.net

Arne Svingen er med som forfatter i serien Marg & bein med Ingunn Aamodt og Jon Ewo. Han har skrevet Sommeren vi kledde oss nakne og Din vakre jævel med Helene Uri. Arne Svingen har skrevet både ungdomsthrillere og humoristiske bøker som Man dør litt hver dag og Primitive Pungdyr.
arnesvingen.no

Mahmona Khan skriver spennende bøker, både faglitteratur og skjønnlitteratur. Skitten snø, Fra Oslo til Lahore og Når du minst venter det er en serie der hovedpersonene er jenter fra Oslo med både norsk og norsk-pakistansk bakgrunn. Det er dramatiske bøker som tar opp problematikken som kan oppstå i kulturmøte, kjærlighet, sjalusi og vennskap.
mahmonakhan.no

Siri Pettersen er en norsk fantasyforfatter. Hun har skrevet triologien ravneringene om Odinsbarnet Hirka. En fantastisk verden med budskap og meninger til leserne. Odinsbarn er første bok i triologien.
siri.net

Lise Forfang Grimnes skriver fantasy. I Kaoshjerte som er hennes første fantsyroman er Minja hovedpersonen. Minja voker opp på Stovner og etterhvert skjer magiske ting og møter med overnaturlige skapninger fra den nordiske mytologien.
lisegrimnes.no


Harald Rosenløw Eeg har skrevet mange ungdomsromaner med forskjellige temaer. Vrengt, Hunger, Alt annet enn pensum, Yatzy, Gyldig fravær og Den hvite døden.
roseeg.no

Bjørn Sortland skriver både på nynorsk og bokmål. Han har skrevet serien med mysterier fra forskjellige byer og land som f.eks. Bergen Mysteriet og Barcelona Mysteriet. Og de nynorske bøkene Alle har eit sultens hjerte og Kva tåler så lite at det knuser om du seier namnet på det?
bjornsortland.no

Sigbjørn Mostue kommer nå i dag ut med siste bok i dystopi-triologien I morgen er alt mørkt. Han har skrevet flere fantasybøker, men også krim i samarbeid med Johnny Brenna.
sigbjornmostue.no

Lars Mæhle har skrevet både fantasy, dystopia og spennende nynorske romaner. Noen av dem er Landet under isen, Bouvetøya 2052 og Keepern til Liverpool.
larsmahle.no

Tor Arve Røssland skriver både på nynorsk og bokmål. Bøkene er ofte grøssende spennende med spøkelser og skrekkeffekter. Anbefaler både Glimt og Svarte-Mathilda.
forfattaren.no

Nettsteder du kan finne informasjon om forfatteren du har valgt er:Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Norsk fordypning 10. trinn våren 2016

Kulturmøte i litteraturen med VG1