Bruk hue!

Mandag 26. september kommer Bruk hue til Fyrstikkalleen skole. Bruk hue er en turne drevet av Telenor, Medietilsynet, Røde Kors v/ Kors på halsen og barnevakten mot nettmobbing. Digital mobbing er et problem i Norge og Bruk hue gir elever og foreldre konkrete råd til hvordan bekjempe digital mobbing og andre utfordringer på sosiale medier og internett. For å lære mer om Bruk hue kampanjen kan du besøke nettstedet deres: www.brukhue.com.

Det er skrevet mye bra litteratur om mobbing, både fag- og skjønnlitteratur. Bøker om temaet mobbing, nettvett og identitet står nå utstilt i skolebiblioteket.

En nyere bok om temaet mobbing er boken De4 Hevnen av Vera Voss. De4 står for fire forskjellige personer som driver hver sin blogg. I serien De4 skiftes det på hvem som er hovedpersonen. I Hevnen er bloggeren Julie hovedpersonen, hun blir tvunget til å delta i et antimobbeprogram sammen med skolens verste mobber. Samtidig leter De4 etter mobbeofferet Jenny Skoglund som har forsvunnet hjemmefra. Det er spenning, vanskelige valg som må tas og driv i historiene som fortelles.

Charlieblogg av Eldrid Johansen tar opp digital mobbing og hvor lett det er å gå får langt på nettet. Charlotte flytter fra Oslo til et lite sted i utkant Norge. Hun sliter med å finne sin plass på skolen og i samfunnet. For å få ut frustrasjonen sin oppretter hun Charlieblogg. På Charlieblogg henger hun ut alt og alle i det lille samfunnet, samtidig som hun beskriver sitt eget liv som en ønskedrøm. Bloggen får etter hvert  mange lesere og Charlotte bryter flere grenser for å holde på lesernes interesse.

Jonas Gardells bok Jenny og Jan De Zangers bok Kvifor sa vi ingenting? tar begge opp mobbing på skolen fortalt med et tilbakeblikk. I Jenny er Jenny den rare jenta som ingen vil være venn med. Hun som aldri blir invitert med, før siste fest før skoleslutt. Her blir Jenny voldtatt. Mange år senere får Juha et brev fra Jenny som forteller hva som skjedde denne kvelden. Juha drar tilbake til bygda for å oppsøke gjerningsmennene og fine ut hva som skjedde. I Kvifor sa vi ingenting? kommer Pieter Vink til en jubileumsfest med klassekameratene fra videregående. De andre har møtt hverandre hvert femte år, men Pieter har holdt seg unna. Pieter tar opp selvmordet til klassekameraten og stiller lærer og tidligere medelever til veggs om hva som egentlig skjedde for 25 år siden.


 

Kommentarer