Voksne og ungdom

Ukens anbefaling
To bøker og en film jeg nylig har sett tar opp forholdet mellom voksne, ungdom og barn.

Barneloven av Ian McEwan er det høyesterettsdommer Fiona Maye som er hovedpersonen. Hun jobber som dommer i familierett. En dag får hun en vanskelig sak om en ung mann som er med i Jehovas vitne. Familien og medlemmer av Jehovas vitner ønsker ikke at gutten, Adam Henry, skal motta blodoverføring. Selv om dette kan redde livet hans i kampen mot leukemien. Mens legene på sykehuset ønsker å gå mot foreldrenes ønske og gi Adam blodoverføring. Fiona drar til sykehuset og møter Adam før hun tar valget om hans videre skjebne. Boken tar for seg de vanskelige juridiske valgene som kan dukke opp og hvilke skjebnesvangre følger de kan få.

Til Jacobs forsvar av William Landay er det foreldre og sønn sitt forhold som blir satt på prøve. Hovedpersonen, statsadvokat Andy Barber, blir tatt av en sak der sønnen, Jacob, kan være den skyldige. En ung gutt på trinnet til Jacob blir funnet drept og politiet står uten noen klare formeninger om hvem som har gjort det. Etter hvert dukker det opp bevis som knytter Jacob opp mot den døde gutten. Hva og hvordan skal Andy forholde seg til dette? Hvor godt kjenner Andy, Jacob? Hvor langt er man villig til å strekke seg for barnet sitt? Både Barneloven og Til Jacobs forsvar er handlingen lagt til juridiske miljø. I Barneloven er det fra en dommer sitt synspunkt, mens i Til Jacobs forsvar er det fra en fars og forsvarers vinkel.

Vi må snakke om Kevin er en mørk dyster film om en familie med et dysfunskjonellt forhold. Moren Eva har aldri ønsket seg barn før hun fikk Kevin. Faren er litt dumsnill og fraværende. Det at Eva må oppgi sin karriere når hun får Kevin, legger grunnlaget for et dårlig forhold mellom mor og sønn fra starten av. Når Kevin blir 15 år gjør han en grusom handling og foreldrene må forholde seg til fortiden, Kevin og hverandre på en ny måte. Har forholdet mellom mor og sønn forårsaket denne tragedien? Vi må snakke om Kevin finnes også som bok, men jeg har bare sett filmen.

Litt dystre temaer i alle bøkene, men anbefales som lesestoff og til særemne.

Kommentarer