fredag 30. oktober 2015

Halloween oktober

Svovelpikene
Uke 44 har vi feiret Halloween og litteratur hele uken. Vi har hatt fokus på skrekk og gru i litteraturen med forfatterbesøk av Lars Mæhle og Sigbjørn Mostue.
Sigbjørn Mostue

Mandag hadde Sigbjørn Mostue klassebesøk med 8. trinn der han fortalte om I morgen er alt mørkt - Brages historie. Etterpå var han her i biblioteket og snakket for en gruppe elever om dystopi og hvordan han fikk ideen til I morgen er alt mørkt etter å ha lest om parasitter i illustrert vitenskap. I høst kom bok 2 ut i serien I morgen er alt mørk - Marlens historie. Spennende historier som kanskje kan skje... eller...

Jon Ewo var på skolebesøk hos en av 8. trinn klassene på tirsdagen, etterpå fikk vi et hyggelig besøk av ham i biblioteket. Torsdagen kom Jon med en flott bokpakke til biblioteket og elevene her.

Lars Mæhle
Jon Ewo
Onsdag kom Lars Mæhle på forfatterbesøk til VG1 studiespesialisering. Han tok for seg dystopier i litteraturen, grøss og snakket om den nye boken sin Bouvetøya 2052, som jeg anbefaler varmt alle å lese.

Torsdag hadde vi spøkelseshistorier med Sølve i biblioteket. Han skremmer både elever, lærere og bibliotekarer med historiene sine. Sølve hadde flere runder med historier hos forskjellige klasser og trinn.

I tillegg har vi hatt quiz og gru her i biblioteket med spørsmål fra litteraturen og virkeligheten:

1. Hvilke forfattere skriver i serien Marg & bein?
2. Hvilken kjent seriemorder går under navnet "The Whitechapel murder"?
3. Hvem har skrevet bøker om hovedpersonene Miss Marple og Poirot?
4. Hva heter hovedpersonen i "I hunt killers"?
5. Hva heter gaten Harry Hole bor i?
6. Hva er forkortelsen for viruset som brer seg i verden i bøkene "I morgen er alt mørkt"?
7. Når ble Dracula skrevet?
8. Hvem er grunnleggeren av moderne krim?
9. Hva heter Lars Mæhles siste bok?
10. Lag en egen tittel til en grøsser:

Fredag avsluttet vi uken med muffene muffins og kåring av vinnere.

God Halloween!


Rektor Erlend på besøk

Assisterende rektor Mari ble litt skremt her

Muffene muffins

mandag 19. oktober 2015

Oktober

Glade studenter på Nyweb.
Oktober er her med sine nydelige høstfarger og kjølige luft. Trine-Lise og jeg har blitt studenter på Nyweb: Skolebibliotekets rolle i elevenes læringsarbeid. Studiet retter seg mot bibliotekarer i videregående skole og første samling var 12 oktober.
Det er flere andre bibliotekarer fra Oslo skolen som tar studiet så vi får veksle litt erfaringer med dem.

Høsten er også tiden for å sette seg ned med en god bok når det mørkner ute.
Bouvetøya 2052 er en spennende roman om framtiden hvor klimaet i verden har gått amok. Fem ungdommer fra hver verdensdel er blitt trukket ut til å delta i en klimakonkurranse på Bouvetøya i Sørishavet. De har alle blitt trukket ut på grunn av sine talenter: Hjernen. Goliat. Strategen. Auget. Jokeren. Konkurransen blir overført live på Nettet til alle verdensdeler. Hvem er venn og hvem er fiende? Hva skjer bak i kulissene? Lars Mæhle tegner et bilde av en teknologisk fremtid hvor ressurser er ulikt fordelt, med en oljetrio av land i Skandinavia som ikke ønsker å tenke miljø, men heller vil tjene penger og holder resten av verden på avstand. Gode kilder og anbefalt lesing til klimainteresserte lesere står bakerst i boken.
I morgen er alt mørkt Marlens historie av Sigbjørn Mostue er en spennende oppfølger til I morgen er alt mørkt Brages historie. Et virus har spredt seg fra Asia til resten av verden. Viruset gjør bæreren gal og voldelig, horder av mennesker går amok og dreper hverandre og parasitten MTG har spredt seg helt til Norge. Marlen er hovedpersonen i denne boken. Hun er uten venner etter å ha flyttet til en ny plass med moren etter at faren døde. På skolen hvisker de om "gærne Emo-Marlen". Moren er farmasøyt og forsker for å finne ut av viruset. Når galskapen rammer samfunnet må de hente fram motet og møte prøvelsene som rammer dem. Galskapen rammer både smittede og friske.


Den 12. oktober var Linda Noor på F21 og hadde Smart Prat om radikalisering. NRK var her og filmet Smart Praten. Ønsker du å se foredraget kan gå videre på denne lenken: http://www.nrk.no/nyheter/linda-noor-om-radikalisering-1.12598616 


Eksamenstid på F21

Våren er kommet og eksamenstiden har startet på F21. Her er en liten huskeliste for studenten før eksamen: Lag en oversikt over pensum i...