fredag 28. august 2015

Norsk fordypning med 3VGS

I dag hadde vi besøk av 3ST i biblioteket. De fikk en introduksjon til litteratur som kan brukes i Norsk fordypning, (særemne).
Det er viktig å bruke litt tid på å finne ut hva man ønsker å fordype seg i. Ønsker du å skrive et forfatterportrett? Om norsk språkhistorie som for eksempel dialekter, slang, norrønt? Om en periode i litteraturhistorien som romantikken, realismen, naturalismen, modernismen? Om en sjanger som for eksempel thriller, fantasy, barnelitteratur, dikt? Eller et temastudie om kulturmøte, apokalypse, død, identitet, kjønn og kjønnsroller.

Gode nettsider med tips til litteratur og hvordan man skriver en fordypningsoppgave i norsk har:
Sølvberget bibliotek i Stavanger og Deichmanske.

Bokhylla.no kan du finne norske forfattere sine verk som Amalie Skram Forrådt, Nasim Karin Izzat, Tarjei Vesaas Fuglane og en god del flere. Deichmanske har en app som du kan laste ned og lese bøker digitalt på telefonen din, ebokbib.

Tips for å komme i gang:

- idemyldre - skriv ned titler på filmer og bøker du har lest/sett og liker
- lag en oversikt med interesser i den ene kolonnen og emner i norskfaget i den andre - se er det noe som overlapper hverandre?
- tenk over om du vil skrive et forfatter-, tema-, periode- eller sjangerstudium.
- sjekk ut nettsidene til Deichmanske og Sølvberget biblioteket i Stavanger. Ubok.no har norsklærerens særemnetips som gir gode ideer til norsk fordypning. Du finner lenken under info på Ubok.no.
- sekundærlitteratur: skriv opp nøyaktige referanser til alle kilder, med en gang du finner dem. Vurder om kildene er troverdig og relevant.

Forfatterstudium:
- Astrid Lindgrens forfatterskap og barnelitteratur opp mot barnelitteratur i dag.
- Jens Bjørneboe eller Agnar Mykle sine romaner og liv.
- Amalie Skram sine romaner i forhold til sin samtid og kvinneroller.
- Ibsens liv og forfatterskap. Hvorfor er han selv i dag aktuell med sine verk.

Temastudier:
Kjærlighet, kulturmøte, apokalypse, død, sykdom, homofili, identitet, krig osv i litteraturen.

Periodestudium:
Se på romantikken, modernismen, naturalismen, realismen. Hva er typisk for perioden? Se på to ulike verk fra to ulike perioder, trekk fram likheter og forkjeller.

Sjangerstudium:
Se etter typiske kjennetegn i sjangeren; fantasy, krim, barnelitteratur, dikt og lyrikk. Ta utgangspunkt i verkene du velger og trekk fram typiske trekk. Bryter forfatteren med sjangeren du har valgt?


Trenger du hjelp eller ønsker litt tips er du velkommen til å stikke innom skolebiblioteket for en prat.

Lykke til!

mandag 24. august 2015

Nytt skoleår

F21 startet opp igjen med elever den 17. august og det ble delt ut skolebøker til spente elever fra første dag. Fredag hadde vi Back to School Party med konkurranser i brillefotball, volleyball og klassequiz. Etter en fin sommerferie med mange fine leseopplevelser var det morsomt å treffe våre nye og gamle elever igjen.


3VGS starter denne uken med oppgaven i Norsk Fordypning (tidligere særemne) og 8.trinn skal få biblioteksopplæring og låne seg litt bøker, så Svovelpikene er i full sving på F21 skolebibliotek.
Lesetips etter sommerferien er:  Just Kids av musikeren Patti Smith som skriver om sin egen ungdom og vei inn i kunstnerlivet. Hun skriver om en tid hvor Jim Morisson, Jimi Hendrix, Janis Joplin og Andy Warhol slo igjennom. Om vennskap og kjærligheten til Robert sin sjelefrende i kunsten, deres vennskap og adskillelse. Boken er kommet ut på norsk hos Samlaget.

 

Eksamenstid på F21

Våren er kommet og eksamenstiden har startet på F21. Her er en liten huskeliste for studenten før eksamen: Lag en oversikt over pensum i...