fredag 27. mars 2015

God påske

Vi ønsker alle en riktig god påske og håper dere har funnet gode bøker, filmer og tegneserier til påskeferien.
Mi briljante venninne av Elena Ferrante står som påskelektyre for svovelpikene. Må innrømme at noe av det jeg liker best med påsken er krimbøkene som kommer litt ekstra i fokus og krimseriene som går på tv.

I anledning at det snart er påske har vi i F21skolebibliotek hatt en konkurranse med påskenøtter for elever og lærere. Påskenøttene ble veldig populær og de fem heldige vinnerne blant elever og lærere er: Susanne T. Svendsen, Marie Stigen, Suleka Alemayhu, Fiona Atim Lotara og Maria Nilsen. Gratulere! Premier kan dere hente i skolebiblioteket.

Spørsmål og svar på:
Påskenøtter 2015

1. Hvorfor meldte Katniss seg til å være med på Dødslekene? Katniss meldte seg på Dødslekene fordi lillesøsteren hennes, Primrose, ble valgt og hun ønsket ikke at lillesøsteren skulle bli drept i lekene.

2. Hvem er George Orwell pseudonym for? George Orwell er Pseudonym for den engelske forfatteren Eric Arthur Blair.

3. Hvilke farger har det Sør-Afrikanske flagget? Svart, gul, grønn, hvit, rød og blå.

4. Hvem har regissert filmen Django Unchained? Quentin Tarantino.

5. Hvor mange mager har ei ku? En ku har en mage med fire rom, vom, nettmage, bladmage og løypemage. De som har skrevet fire mager har fått rett på dette, siden man ofte sier det.

6. Hvor lang er tykktarmen til en voksen person? Ca. 1,5 meter lang.

7. Hva heter Agatha Christies to mest kjente detektiver? Hercule Poirot og Miss Marple

8. Hvem har skrevet om et klesskap som fører til en annen verden? Clive Staples Lewis, boken heter Narnia.

9. Dødspakten er siste bok i en triologi. Hvem er forfatteren og hva heter de to andre bøkene? Tom Kristensen er forfatteren og de to andre bøkene i triologien heter Profitøren og Dypet.

10. Hvilken kjent statsmann har blitt tildelt Nobels Litteraturpris? Winston Churchill vant fredsprisen i litteratur i 1953.
                                                   


fredag 20. mars 2015

Flittige elever og Jubileumsseminar for Ungdommenskritikerpris

Tikk Takk EB
Uke 12 har vært en aktiv uke på Fyrstikkalleen skole. 10. trinn har hatt prøveeksamen i muntlig tirsdag, onsdag og torsdag. Vi har hatt spente og nervøse elever som har jobbet i biblioteket fra morgen til kveld. Fransk, tysk, engelsk, samfunnsfag, norsk, matte, naturfag og rle var noen av fagene de kom opp i.


Tikk Takk EB, elever fra 9. trinn her på Fyrstikkalleen skole har vært med på Ungt Entrepenørskap og vunnet pris for beste nettsted og beste presentasjon. Oversikt over vinnere i Ungt Entrepenørskap finner du her.

Ungdommens kritikerpris hadde 10 års jubileum og markerte det med et jubileumsseminar. Jeg var så heldig å få være med på dette seminaret. Programmet bestod av forfatterbesøk av Gaute Heivoll. Han har vært nominert til Ungdommens kritikerpris to ganger med "Himmelarkivet" og "Før jeg brenner ned". Wanda Voldner som er daglig leder i Foreningen les, fortalte om prisens bakgrunn og de erfaringer Foreningen les har gjort seg med 10 års prisutdeling. Erik Engblad som er forfatter og fast kritikker i Klassekampen snakket om tendenser i samtidslitteraturen. Her trakk han fram at mye av samtidslitteraturen har:

  • Selvbiografiske skrivemåter og verk som Knausgård "Min kamp", Espedal "Bergeners" og Heivoll "Før jeg brenner ned".  
  • Traumelitteratur som kom etter 22. juli tragedien med blant annet forfatterne Bildøen og Hofstad, som tar opp ulike sider av tragedien og sorgen etterpå.
  • Historiske romaner er fortsatt en tendens som Sveen "Guds barn", Basso "Finne ly" og Mitchelet "Krigsseilerne"
  • Religionens eksistens i sekulære områder og samfunn som underliggende tema  

Marta Norheim litteraturkritiker og kulturjournalist presenterte forfatterskapet til Jan Roar Leikvoll med et dypdykk i romanen "Fiolinane". "Fiolinane" var med i ungdommens kritikerpris og skapte stor debatt i klasserommene med sitt dystre blikk på samfunnet.

Gro Jørstad Nilsen, litteraturkritiker, holdt et foredrag om ungdommens bidrag til den litterære diskusjonen. Gro har merket seg som kritikerveileder ute i klassene at mye av debattene elevene har hatt i klasserommet har to, tre år senere kommet opp i den offentlige diskusjonen. Har bøkene et lavt tempo er elevene knallharde kritikere. Det at ungdommen blir tvunget til å vurdere litteratur med et kritisk og vurderende blikk, gir elevene evne til senere å argumentere og kritisere. Fiksjons univers basert på virkelige hendelser har vakt størst debatt i klassene. Gaute Heivoll "Før jeg brenner ned" ble sterkt kritisert av elevene, siden boken har et allvitende blikk. Mens "Min kamp" av Knausgård var grei siden boken hadde en jeg-forteller.
Agnes Ravatn

Fordypningsklassen i litteratur fra Oslo Steinerskole har lest alle vinnerne av Ungdommens kritikerpris. De har sett om det finnes noen fellestrekk hos vinnerne. De har kommet fram til at ideen om flukt går igjen i litteraturen som har vunnet. Noe som speiler seg i at ungdomstiden er en reise fra barndommen inn i voksenlivet. Leseren har et behov for å komme seg til et annet sted.

Agnes Ravatn vant P2-lytternes roman pris, Bokbloggerprisen og Ungdommens kritikerpris for romanen "Fugletribunalet". Agnes ble intervjuet om boken "Fugletribunalet" av elever fra Oslo Steinerskole.

Andre temaer som var på programmet var: Hvordan få yrkesfagelever til å lese skjønnlitteratur, Den umulige boken og Lyrikk "Å, høye dag" av Steinar Opstad før Kunnskapsministeren Torbjørn Røe Isaksen avsluttet seminaret.
Et flott jubileumsseminar for en viktig pris og godt arbeid med litteratur for ungdom.
   

mandag 9. mars 2015

Pippi og Ronja Røverdatter

Søndag var det 8. mars markering for kvinnedagen og i den anledning har vi Caitlin Moran Kunsten å være kvinne, Livet med Dolly Wilde, Lena Dunham Ikke en sånn jente, Marta Breen Født feminist hele Norge baker ikke og Bra damer som ukens anbefaling.

En forfatter som har betydd mye for jenter selvbilde er Astrid Lindgren. Hennes bøker om Pippi Langstrømpe og Ronja Røverdatter har gitt jenter unike forbilder i litteraturen. Pippis motto om "det har jeg aldri gjort før, så det klarer jeg helt sikkert" er et fint bilde på å tørre å prøve og begi seg ut på utfordringer som utfordrer egne grenser. Om du er litt nysgjerrig på forfatteren Astrid Lingren og hennes liv og forfatterskap anbefales det å sjekke ut nrk.no sine dokumentarer om henne. Både Ronja og Pippi er jenter som står opp for egne meninger, Ronja når hun går mot farens forventninger om å bli røver og holde seg unna Birk. Pippi i en litt mer humoristisk tone der hun bor i Villavillakulla sammen med Herr Nilson (apen) sin og Prikken (hesten) og gjør alt på sin måte. Pippi går på skole når hun føler for det, er ikke redd for å stille de voksne til ansvar og redder gjerne faren sin når han er fanget av sjørøvere.


Eksamenstid på F21

Våren er kommet og eksamenstiden har startet på F21. Her er en liten huskeliste for studenten før eksamen: Lag en oversikt over pensum i...