tirsdag 27. januar 2015

Praksis på F21 biblioteket.

Line Helgar
Mitt navn er Line, jeg studerer biblioteks-og informasjonsvitenskap ved Høyskolen i Oslo. Jeg har vært i praksis på F21 biblioteket siden 5. januar, og er her til 6. februar. Jeg har lært masse om hvordan det er å jobbe på skolebibliotek, hvordan brukersystemene er bygget opp og fungerer, om hvordan man registrerer alle de nye, fine lærebøkene som har kommet inn. Så dette er en veldig bra praksisplass, for mitt vedkommende.

Jeg har lest et par bøker siden jeg har begynt praksisen, "Uteligger" av Ole Martin Holte, "The boy in the striped pyjamas" av John Boyne og "Nectar in the Sieve" av Kamala Markandaya. 

"Uteligger" er en interessant liten bok hvor forfatteren beskriver hvordan det er å leve på gaten. Ole Martin Holtet er sosialarbeider og sosionomstudent når han bestemmer seg for å leve som uteligger, for å bedre kunne sette seg inn i situasjonene til de klientene han jobber med til vanlig. Boken beskriver veldig tydelig de ulike situasjonene som han kom ut for da han levde på gaten. Forfatteren beskriver situasjoner som omhandler narkotikabruk og overdoser, om hvordan det er å samle flasker for å kunne få penger til mat, og om ulike institusjoner som jobber for "gatefolket". Han beskriver personene han møter på gaten på en rørende og samtidig usminket måte, Jeg synes man får et godt bilde av Ole Martin Holtes opplevelser av miljøet, menneskene og følelsene han fikk under prosjektet. Denne boken er verdt å lese, særlig hvis man er litt interessert i å lære mer om ulike sider av samfunnet. 
Et ekstra tips: Litt i samme kategori finner vi boken "På vegne av venner" av Kristoffer Schau. I denne boken går Schau i begravelser som av ulike grunner er tatt over av Oslo kommune. Hvorfor er det ingen i begravelsen til denne personen og hvordan var livet hans/hennes? Er noen av spørsmålene Schau prøver å få svar på i denne boken. Anbefales!

"The boy in the striped pyjamas" handler om 9 år gamle Bruno som får en helt ny hverdag når familien må flytte fra det flotte, store huset sitt i Berlin. De flytter langt ut på landet, der det ikke er noen andre hus og ingen andre barn å leke med, og Bruno føler seg ensom. Det er helt til han treffer Shmuel, en gutt som bor på den andre siden av det store gjerdet, der hvor alle går i stripete pyjamas. Dette er en en bok om 2. Verdenskrig og Holocaust fortalt gjennom opplevelsene til en 9 år gammel gutt. En gutt som ikke vet hva Holocaust er og som med åpent sinn får kontakt med en fra "den andre siden". Boken er på engelsk, det er ikke veldig vanskelig språk, men det er lurt å kunne litt om 2. verdenskrig og Holocaust/ jødeforfølgelsen for å få med seg alle poengene i boken. Dette er en veldig god fortelling, som anbefales på det sterkest. 

"Nectar in a Sieve" er historien til Rukmani, som blir giftet bort i ung alder til en bonde. I boken lærer vi om utfordringene livet på landsbygden i India byr på, hvordan livet er når monsooner og tørke ødelegger avlinger, og hvordan Rukmani og familien må kjempe for å overleve. Historien handler om hvordan Rukmani gjør alt i sin makt for at de menneskene hun elsker skal ha et godt liv, og fortvilelsen og gleden som livet bringer med seg. "Nectar in the Sieve" er fortalt fra Rukmanis synsvinkel og vi får et innblikk i tankene og følelseslivet hennes. Boken er veldig bra skrevet og man føler virkelig med hovedpersonene. Boken er på engelsk og egner seg for de som har lest en del på engelsk tidligere.


mandag 12. januar 2015

Åpen dag på Fyrstikkalleen skole


Mandag 19. januar er det åpen dag på Fyrstikkalleen skole, (F21).
Vi gleder oss til å treffe nye elever som ønsker å starte på F21. På åpen dag har du anledning til å treffe ansatte og elever som jobber og går på F21. Det vil være informasjon i Auditoriet om fag og mulighet for Englandsopphold i andre klassen på Medier og kommunikasjon. Det vil være elevguider som viser deg rundt på skolen og som stopper ved stands for fagene vi har her. I gymsalen vil vinneren av F21-liga (fotball-ligaen) spille kamper mot vinnere fra andre videregående skoler i nærområdet. Revyen her på F21 vil ha smakebiter fra årets forestilling; Er jeg alene i kantinen. F21-revyen har premiere 03.02.2015 kl.19.00. og jeg gleder meg til å se årets forestilling.
F21 er en Mac skole så i biblioteket vil Espen, som er vår IKT ansvarlig, svare på spørsmål elever har i forhold til Mac og systemene vi bruker her på skolen. Trine-Lise og jeg vil også være å treffe i biblioteket, så er det noen som lurer på hvem Svovelpikene er, er det bare å komme innom. Vi svarer på spørsmål om skolen og viser deg gjerne rundt her i biblioteket hvor vi har grupperom, fag- og skjønnlitteratur, filmer, stasjonære Macer og leksehjelp.

Velkommen!onsdag 7. januar 2015

Godt nyttår

Godt nyttår!
Nytt år og nye muligheter, jeg gleder meg til alt som skal leses og oppleves i 2015. Første skoledag hadde Trine-Lise bursdag og vi tok imot praktikanten Line, som kommer fra bibliotek- og informasjonsvitenskap studiene på Høyskolen i Oslo. Line skal være her på F21 skolebibliotek fram til 6. februar for praksis. Det er givende med nye erfaringer og innspill.

Julen ble også utnyttet til å fordype seg i godt lesestoff. Her er noen anbefalinger fra de bøkene jeg fikk lest ferdig.
 En av bøkene jeg hadde gledet meg stort til å lese er Råta av Siri Pettersen. Råta er fortsettelsen på historien om Hirka som vi treffer i Odinsbarnet og er bok to i triologien om ravneringene. Begge romanene er fantasy og har fått gode anmeldelser av både kritikere og unge- og voksne lesere. Råta starter der Odinsbarnet sluttet, Hirka er kommet til menneskenes verden. En verden hun er ukjent i, men hvor hun oppdager at hun blir jaget og står uten identitet, familie eller penger. Boken har overraskende vendinger og du blir slukt inn i universet til Hirka, Rime, de likfødte og menneskejegeren. Det er kjærlighet, grusom hevn, grådighet, frykt, en døende verden og lengsel etter evig liv. Bøkene passer både for ungdom og voksne, det anbefales å få denne leseopplevelsen med seg.

Tre andre bøker jeg også fikk lest i juleferien er Livet med Dolly Wilde av Caitlin Moran, Linnes dystre lærdom av Lars Mæhle og Angrep fra alle kanter av Tore Renberg. Alle tre bøkene oppvekst som en del av historien, men på veldig forskjellig grunnlag.
  Lynnès dystre lærdom er en nynorsk kriminalroman. Ina Grieg er hovedpersonen og får en invitasjon til klassetreff i hjembygda. Da Ina gikk på skolen forsvant en av klassevenninnene. Tom Kaser som var fem år eldre ble tiltalt for mord uten at noe lik var funnet. I anledning klassetreffet ønsker Ina å se om hun greier å finne Sonja eller liket av henne. Ina ender opp med å grave i hemmeligheter noen ikke ønsker skal komme fram. Dette er en mørk krim med troverdige personer, som passer for den som liker nervepirrende historier.
Angrep fra alle kanter av Tore Renberg bok to i Teksas-serien. Vi treffer igjen Hillevåggjengen som vi traff i første bok i Tekas-serien. Men vi treffer også nye karakterer som Rudi sine nevøer som flykter fra familien sin og ønsker en annen tilværelse. Det er flere sider i historien om hvorfor ting skjer og menneskene tar de valg de tar. Når jeg leser denne serien tenker jeg Tore Renberg har hentet noe inspirasjon fra Frank Bill, som skiver om folk som lever på kanten i det amerikanske samfunnet. Bare at i Tore Renberg sin Teksas-serie skjer det i Norge og etter norske forhold. Jeg koste meg med denne boken og de upolerte folka i Hillevåggjengen. Når to nevøer har ranet et sirkus og Rudiselv skal bli pappa til tvillinger og sjefen i huset, Jani, får seg dame er ikke alt like enkelt.
I Livet med Dolly Wilde treffer vi Johanna Morrigan som er en tenåringsjente i en håpløs familie, som lever på trygd etter at faren skadet seg da han jobbet som brannmann. Faren har en stor interesse for musikk og ønsker å slå igjennom som musiker. Han trekker stadig vekk med seg folk hjem fra puben som han tror skal gi bandet sitt det store gjennombruddet. Etter at Johanne gjør en flau figur på nasjonal tv etter å ha vunnet en dikt konkurranse, finner hun ut at hun vil gjenskape seg selv som Dolly Wilde. Hun får kontakter i musikkpressen i London og blir tatt inn i varmen der som 16 åring. Dette er en oppvekstroman med mye humor og varme, hvor Johanna finner seg selv i en voksen verden med musikk, rus, sex og valg som må tas. Anbefales!
  


   
Eksamenstid på F21

Våren er kommet og eksamenstiden har startet på F21. Her er en liten huskeliste for studenten før eksamen: Lag en oversikt over pensum i...