tirsdag 24. februar 2015

Spenning og hemmelige agenter

I vinterferien fikk jeg lest noen gode bøker og blant dem Svømmeren av Joakim Zander. Svømmeren er en spenningfylt thriller om storpolitikk og hemmelige agenter. Tidlig på 80-tallet må en amerikansk spion forlate sitt nyfødte barn etter at moren til barnet dør i en bombeeksplosjon rettet mot ham. Han reiser videre på farlige oppdrag i Afghanistan, Irak og Beirut for å prøve å glemme.
30 år etter får Klara Walldeen, en svensk EU-jurist, en telefon fra en ekskjæreste, Mahmoud. Mahmoud har fått tak i hemmelig informasjon som kan være farlig om den kommer ut, han har spesialagenter og soldater i hælene og trenger Klara sin hjelp. Samtidig blir en ung arrogant lobbyist, George Lööw, dratt inn i ett dødelig og politisk spill. Han oppdager etter hvert at han ikke er fri, men fanget og må ta noen drastiske avgjørelser. Historien blir fortalt gjennom de forskjellige personene, noe som jeg synes gir den et godt driv.

En film som nylig kom ut og som har noe av det samme temaet er A most wanted man basert på en John le Carre roman, med blant annet Philip Seymour Hoffman som Günther Bachmann i en av rollene. En russisk, tsjetsjensk, muslim kommer til Hamburg og oppsøker det muslimske miljøet der. Han trenger hjelp og leter etter farens hemmelige formue. Günther ser dette som en sjanse til å ta en businessmann som finansier muslimsk terrorisme og et intrikat spill starter mellom engelske, amerikanske og tyske agenter. Historien blir fortalt i et lavt tempo der agentene snakker og jobber sammen og mot hverandre i et psykologisk spill. Verdt å se.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Eksamenstid på F21

Våren er kommet og eksamenstiden har startet på F21. Her er en liten huskeliste for studenten før eksamen: Lag en oversikt over pensum i...