Lesegnisten

Vi har startet en anmelderkonkurranse her på F21 skolebibliotek som vi kaller Lesegnisten. Elevene kan sende en anmeldelse av en bok de har lest til svovelpikene@gmail.com. Anmeldelsen skal ikke være på mer enn en A4 side, ha godt språk og bilde av boken. Ukespremie er et måltid i kantinen og månedspremien  er enten gavekort på en bokhandel eller to kinobilletter.

Ukens vinner er Ane som går i 8A her på Fyrstikkalleen skole.

«Hver dag et nytt liv, hver dag en ny person, hver dag forelsket i den samme jenta.»


Boka heter hver dag og er skrevet av David Levithan. Den er på 377   sider, men er en lettlestbok. Boka ble gitt ut i 2012 av Gyldendal forlag.
 Den er ikke skrevet i en bestemt sjanger, men handler om lengsel og kjærlighet, hva det vil si å være et menneske og hvordan man blir sett av andre. Selv om handlingen ikke er realistisk, er boka skrevet på en realistisk måte. «Hver dag» er skrevet for ungdom, men mange voksne liker også denne boka.

Fortelleren i «Hver dag» kaller seg bare A. Vi får aldri vite om det er en gutt eller jente. H*n våkner hver dag opp i en ny kropp, gutt eller jente. Den andre hovedpersonen er Rhiannon som A blir forelsket i. I tillegg har boka noen bipersoner; Justin som er kjæresten til Rhiannon, Nathan en av personene A har vært i og som senere klarer å finne A og Pastor Poole som samarbeider med Nathan. A kan ikke huske å ha hatt noe familie eller venner fordi han bare er samme person en dag. A prøver hver dag å ikke gjøre noen feil for personen han er i, men en dag våkner A opp i kroppen til en gutt som heter Justin. Han har en kjæreste som heter Rhiannon. A klarer ikke å la være å bli bedre kjent med Rhiannon. Han liker henne veldig godt og de har det morsomt hele dagen. Etterpå skjønner han at han for første gang i sitt liv er blitt forelsket. Han skriver ned e-postadressen og passordet til Justin slik at han kan kontakte henne. Etter den dagen er det eneste A vil å treffe Rhiannon. Han kontakter henne som flere forskjellige personer uten å fortelle hvem h*n egentlig er. Til slutt holder ikke A ut lenger. H*n sender en e-post til Rhiannon hvor h*n forteller alt om hvordan h*n bytter kropp og at h*n har vert i kroppen til Justin og andre personer hun har truffet. Frem til nå har A godtatt livet sitt, men etter han traff Rhiannon har h*n begynt å stille spørsmål og bryte sine egne leveregler, som er å ikke skape problemer for personen han låner kroppen til. En av personene han har lånt kroppen til, Nathan, finner ut av A og farlige personer begynner å bli oppmerksomme på A’s hemmeligheter og livet blir aldri det samme igjen.
Når jeg begynte å lese denne boka synes jeg at starten var ganske kjedelig. Men etterhvert som jeg leste, levde jeg meg mer og mer inn i boka, og historien ble både spennende og fascinerende - og etter hvert ganske trist. Jeg synes forfatteren har kommet på en original ide ved å la hovedpersonen besøke en ny kropp hver dag. På den måten får vi en ny og spennende historie samtidig som vi får sett verden fra mange ulike synsvinkler. Vi blir kjent med en rekke ungdommer som har helt forskjellige hverdager. Og som får oss til å tenke over hvem vi egentlig er uavhengig av kjønn, om du liker gutter eller jenter, hvordan du ser ut eller hva du tror på. Det er morsomt å lese om hvordan Rhiannon og A reagerer på de ulike personene A er i, for det forteller mye om hvordan vi ser på hverandre.
Jeg anbefaler virkelig å lese denne boka, og gir den terningkast fem.

Kommentarer