Godt nyttår

Godt nyttår!
Nytt år og nye muligheter, jeg gleder meg til alt som skal leses og oppleves i 2015. Første skoledag hadde Trine-Lise bursdag og vi tok imot praktikanten Line, som kommer fra bibliotek- og informasjonsvitenskap studiene på Høyskolen i Oslo. Line skal være her på F21 skolebibliotek fram til 6. februar for praksis. Det er givende med nye erfaringer og innspill.

Julen ble også utnyttet til å fordype seg i godt lesestoff. Her er noen anbefalinger fra de bøkene jeg fikk lest ferdig.
 En av bøkene jeg hadde gledet meg stort til å lese er Råta av Siri Pettersen. Råta er fortsettelsen på historien om Hirka som vi treffer i Odinsbarnet og er bok to i triologien om ravneringene. Begge romanene er fantasy og har fått gode anmeldelser av både kritikere og unge- og voksne lesere. Råta starter der Odinsbarnet sluttet, Hirka er kommet til menneskenes verden. En verden hun er ukjent i, men hvor hun oppdager at hun blir jaget og står uten identitet, familie eller penger. Boken har overraskende vendinger og du blir slukt inn i universet til Hirka, Rime, de likfødte og menneskejegeren. Det er kjærlighet, grusom hevn, grådighet, frykt, en døende verden og lengsel etter evig liv. Bøkene passer både for ungdom og voksne, det anbefales å få denne leseopplevelsen med seg.

Tre andre bøker jeg også fikk lest i juleferien er Livet med Dolly Wilde av Caitlin Moran, Linnes dystre lærdom av Lars Mæhle og Angrep fra alle kanter av Tore Renberg. Alle tre bøkene oppvekst som en del av historien, men på veldig forskjellig grunnlag.
  Lynnès dystre lærdom er en nynorsk kriminalroman. Ina Grieg er hovedpersonen og får en invitasjon til klassetreff i hjembygda. Da Ina gikk på skolen forsvant en av klassevenninnene. Tom Kaser som var fem år eldre ble tiltalt for mord uten at noe lik var funnet. I anledning klassetreffet ønsker Ina å se om hun greier å finne Sonja eller liket av henne. Ina ender opp med å grave i hemmeligheter noen ikke ønsker skal komme fram. Dette er en mørk krim med troverdige personer, som passer for den som liker nervepirrende historier.
Angrep fra alle kanter av Tore Renberg bok to i Teksas-serien. Vi treffer igjen Hillevåggjengen som vi traff i første bok i Tekas-serien. Men vi treffer også nye karakterer som Rudi sine nevøer som flykter fra familien sin og ønsker en annen tilværelse. Det er flere sider i historien om hvorfor ting skjer og menneskene tar de valg de tar. Når jeg leser denne serien tenker jeg Tore Renberg har hentet noe inspirasjon fra Frank Bill, som skiver om folk som lever på kanten i det amerikanske samfunnet. Bare at i Tore Renberg sin Teksas-serie skjer det i Norge og etter norske forhold. Jeg koste meg med denne boken og de upolerte folka i Hillevåggjengen. Når to nevøer har ranet et sirkus og Rudiselv skal bli pappa til tvillinger og sjefen i huset, Jani, får seg dame er ikke alt like enkelt.
I Livet med Dolly Wilde treffer vi Johanna Morrigan som er en tenåringsjente i en håpløs familie, som lever på trygd etter at faren skadet seg da han jobbet som brannmann. Faren har en stor interesse for musikk og ønsker å slå igjennom som musiker. Han trekker stadig vekk med seg folk hjem fra puben som han tror skal gi bandet sitt det store gjennombruddet. Etter at Johanne gjør en flau figur på nasjonal tv etter å ha vunnet en dikt konkurranse, finner hun ut at hun vil gjenskape seg selv som Dolly Wilde. Hun får kontakter i musikkpressen i London og blir tatt inn i varmen der som 16 åring. Dette er en oppvekstroman med mye humor og varme, hvor Johanna finner seg selv i en voksen verden med musikk, rus, sex og valg som må tas. Anbefales!
  


   
Kommentarer