torsdag 25. september 2014

Leselyst

Høstferien er like om hjørnet for elever og lærere. Når det begynner å bli mørkt ute, er ingenting bedre enn å finne en god lesekrok og fordype seg i spennende litteratur.
Her noen tips til spenningsbøker som får hårene til å reise seg på hodet.

Skyggegutten av Carl-Johan Vallgren er den svenske forfatterens første kriminalroman. Historien starter i Stockholm på 1970 tallet med en far, Jan Klingenberg, som skal hjem med sine to sønner fra en barnebursdag. Han mister den ene, Kristoffer, og førti år etter forsvinner broren, Joel. Joels kone kontakter Danny Katz, en tidligere venn av Joel. Danny har en fortid som småkriminell med rusproblemer, men er også en data og språkekspert, med militær bakgrunn. Ut i fra omtalen av boken blir ikke dette forfatterens siste bok om Danny Katz og jeg planlegger å få lest denne i høstferien.

Jussi Adler-Olsen er en annen nordisk forfatter som skriver kriminalromaner. Boken Kvinnen i buret er blitt filmatisert og handler om en politietterforsker, kriminalinspektør Carl Mørck, som går inn i en sak som ingen andre ønsker eller kan løse. Carl Mørck og assistenten Hafez el-Assad er en kruttsterk kombinasjon av list og kløkt. De har en egen avdeling, avdeling Q, som tar uløste saker av grov karakter. Carl og Hafez har ikke som vane å forholder seg til normer og regler. I Kvinnen i buret forsvinner en ung, vakker og fremadstormene politiker, Merete Lynggaard. Ingen kan finne henne og mediene sine overskrifter antyder alt fra selvmord, tragisk ulykke og kidnapping. Enn jobb for avdeling Q.Mo Hayder er en britisk forfatter som skriver drivende spennende thrillere. I bøkene Ritualer, Hud og Borte møter vi etterforskeren Jack Caffery og politidykker Flea Marley. Bøkene har noe overnaturlige elementer i seg og får virkelig leseren til å grøsse. I Ritualer som er den første boken i denne serien er politidykkeren Flea Marley ute å dykker i Bristols "stille havn" hvor hun finner en menneskehånd. Dagen etter finner politiet nok en hånd. Hånden tilhørte samme person og viser seg å ha blitt amputert da offeret ennå var i live. Etterforskningen fører Jack Caffery og Flea Marley inn i en mørk underverden i Bristol. Der de møter afrikansk vodo og overtro, rituell lemlestelse og narkotikamisbruk.
  

onsdag 10. september 2014

Kunst på F21

Det er travle dager for elever og ansatte på Fyrstikkalleen skole, skoleåret er definitivt i gang.

F21 skolebibliotek har åpent til kl.20.00 fra mandag til torsdag for elever som ønsker å jobbe med skolearbeid. Det er ingen bibliotekar tilgjengelig da, men trivselsvakter som man kan spørre om hjelp. Tirsdager og torsdager er det mattesuppe for arbeidsomme elever som jobber med matematikk, skoleprosjekter eller lekser etter skoletid. Elevene kan få ekstra hjelp på tirsdager og torsdager av Ask som studerer matematikk på UiO.

Lærerne Marthe Pettersen, Kristin Borgenheim, Krsitin Stangeland og Kjetil Roppestad har tatt med seg elevene i 10D på klassetur til Besseggen. Det var forventningsfulle elever og lærere som møtte opp på skolen før oppstart i dag tidlig.


F21-liga starter opp nå. Det er en fotballturnering arrangert av elevene. Elevene Aslam Waleed og Garus Seenithamby i 3ST er elevene som leder F21-ligaen i år. Elever og lærere har mulighet for å melde på lag i kantinen i friminuttene denne uken. Elever fra alle trinn og fag har mulighet til å lage lag og melde seg på.Kunst av elever over inngangen til auditoriet
I glassgangen, ved auditoriet og over inngangen til biblioteket, utsmykker nå kunstner Hildegunn Solbø veggene med kunst, laget i samarbeid med elever her på F21. Kunstlærer Øyvind Høyem har vært ildsjelen for dette samarbeidet. Prosjektet heter Frosne øyeblikk og skal gi elevene et innblikk i samtidskunst, samtidig som de får være med på å skape en identitet og utsmykning av skolen. 

Hildegunn Solbø setter opp elevkunstenEksamenstid på F21

Våren er kommet og eksamenstiden har startet på F21. Her er en liten huskeliste for studenten før eksamen: Lag en oversikt over pensum i...