torsdag 15. mai 2014

1814 Grunnlovsjubileet 2014


I år er det 200 år siden Norge fikk egen grunnlov og ble en selvstendig union med Sverige.
 Vi har tatt inn en del av bøkene som er kommet ut i løpet av jubileet, så her er bøker for alle nivåer. Veien mot 1814 Norge vs Sverige, gitt ut av Vega Forlag, tar for seg norgeshistorien før 1814 og Norges kamper mot svenskene. Heftet har fine illustrasjoner og tar for seg slag, felttog, erobringer og viktige begivenheter som endte i at Norge ble en selvstendig union.
 Ivar Libæk sin lille bok Norges Historie etter 1814 tar opp det moderne Norges utvikling etter 1814. Innholdet er delt inn i: Unionstiden med Sverige, Det frie Norge 1905-1940, Andre verdenskrig, fra krig til EU-kamp og Olje Norge. Yngstemann på Eidsvoll av Ole Røsholt er historien til Thomas Konow som var 17 år da han var med på å vedta den norske Grunnloven. Boken retter seg mest mot ungdommer på ungdomstrinnet. Ole Røsholt forteller historien om Grunnloven igjennom øynene og synsvinkelen til Thomas. Boken er skrevet i dagboknotater, men til slutt i boken er det notater om hva som skjedde videre med Thomas, Christian Fredrik og Carl Johan. En fin oversiktelig bok, med gode illustrasjoner. Jon Ewo sin bok, 1814 Nære på, retter seg også mot elever på ungdomstrinnet. Boken starter som en samtale mellom Jon Ewo og hunden Petter Larsen på besøk på Eidsvoll. Før fortellingen fortsetter og  skildrer de viktigste personenen, forspillet, dramaet på Eidsvoll, forhandlinger og etterspill. Boken har i starten oversikt over innhold og navneregister på slutten. Bjørn Ousland har bidratt med fine illustrasjoner.
    Om du følger denne lenken kommer du til NRK sine sider og feiring av Grunnlovsjubileet: http://tv.nrk.no/program/muhu18006114/grunnlovsjubileet-2014. Stortinget har laget en side i tilknyttning til jubileet: https://www.stortinget.no/en/Grunnlovsjubileet/ her får du informasjon om hva som skjer, forskjellige markeringer, debatter og artikler om 1814. Hvis du går inn på verktøy på denne nettsiden finner du oversikt over viktige datoer og hva som skjedde de datoene.                       

Trenger du hjelp til å finne informasjon om Grunnlovsjubileet er det bare å ta kontakt med oss her i biblioteket.
tirsdag 6. mai 2014

Heldagsprøver og eksamenstress


Vi har satt fram et lite utvalg av faglitteratur som kan være til hjelp nå når det er heldagsprøver og snart eksamen. Her er bøker til hjelp innen matematikk, fysikk, norsk og historie. Kom og ta en titt.

En liten huskeliste før eksamen:
  1.  Få oversikt over pensumet
  2. Lag en leseplan fram til eksamen
  3. Legg bort mobilen
  4. Sammarbeid effektiv med noen du vet er strukturert
  5. Gjør gamle eksamensoppgaver 
  6. Stress ned og få nok søvn
  7. Ta med en god matpakke på eksamensdagen 
  8. Pust med magen og gi et godt håndtrykk til sensor når dere hilser.


Eksamenstid på F21

Våren er kommet og eksamenstiden har startet på F21. Her er en liten huskeliste for studenten før eksamen: Lag en oversikt over pensum i...