fredag 28. mars 2014

Tegneserier og nytt i biblioteket


Endelig har vi fått på plass et flott eksponeringstårn for tidsskriftene våre. Her kan du finne akkurat det tidsskriftet du er ute etter. De nyeste utgavene står frontet, men eldre utgaver ligger ved siden av. Tidsskrifter vi har stående her er: Illustrert Vitenskap, Illustrert Vitenskap Historie, Pondus, I form, Det Nye, XXL, Blikk, Gemini, Rushprint og Fakta fyk for å nevne noen.


 Sjakkfeberen er ikke slutt og vi har fått inn en helt ny bok Spillenes konge sjakk av Eivind Riise Hauge. Boken er for dem som ikke kan noe om spillet og for dem som kan en del. Vi får en gjennomgang av spillets regler. De tre fasene: åpningsspillet, midtspillet og sluttspillet. Hvordan brikkene kan røre seg og historiske sjakk kamper.

  Kryp er en tegneserie av Kristian Hammersland med heftige farger og ekle monstre. Historiene og bildene minner meg om gamle tegneseriegrøss fra amerika på 50- 60 tallet. En annen tegneserie vi akkurat har tatt inn er Generator av Sigbjørn Lilleng. Hovedpersonen Birk jobber i parfymefabrikk Gina Z som driver med uetiske forsøk, utnytting av arbeidskraft og har et veldig dårlig rykte på seg. Birk bryr seg ikke så mye om det, så lenge han har et arbeid og en ok hverdag. En dag blir han ufrivillig innblandet i et innbrudd i bedriften for å få tak i Gina Z hemmeligheter. Dagene til Birk blir aldri de samme igjen.


 Biblioteket har nå fått inn en helt nydelig utgave av Snøhvit. Benjamin Lacombe har laget illustrasjonene til den nydelige historien om Snøhvit og den onde dronningen.


Illustrasjon Benjamin Lacombe
Illustrasjon Benjamin Lacombe

torsdag 20. mars 2014

Ungdommens kritikerpris

Torsdag 13. mars var 1STC på Litteraturhuset i Oslo for å kåre vinneren av Ungdommens kritikerpris. På Litteraturhuset fikk elevene møte de andre juryklassene og være med på forfattertreff der de kunne stille forfatterne spørsmål. Noor og Riya gjorde en kjempeflott jobb som konferansier for hele programmet. Vinneren ble Agnes Ravatne med romanen Fugletribualet. Om du er nysgjerrig på hav Ungdommens kritikerpris er for noe, kan du følge denne lenken til Foreningen les: http://foreningenles.no/vgs/ungdommens-kritikerpris

Foto: Vibeke Røgler/ Foreningen les

Bøkene elevene har lest

onsdag 5. mars 2014

8. mars kvinnedagen


8. mars, den internasjonale kvinnedagen ble stiftet i København i 1910 på Den annen internasjonale sosialistiske kvinnekongress på intiativ av Clara Zetkin som var en tysk feminist . I Norge ble kvinnedagen første gang markert i 1915 da russiske Aleksandra Kollontaj talte ved et stort fredsmøte i Oslo.  (se SNL)

Det finnes mange måter å markere 8. mars på. Her i biblioteket på F21 har jeg laget en liten utstilling med bøker som tar opp kvinnekamp, litteratur skrevet av kvinner og kvinnelige biografier.

Pippi Langstrømpe er noe av det beste forbilde som er for barn og unge nå i dag. Pippi, jenta som tar ansvar for seg selv og egne valg. Som tør å utfordre,viser omsorg og er snill og varm. Man blir aldri for gammel til å lese historiene til Astrid Lindgren om Pippi eller Ronja røverdatter. Stig Larssons Millenium triologi med Lisbeth Salander som en av hovedpersonene er krimbøker med en sterk kvinneskikkelse. Lisbeth har en mørk fortid og mye hun ønsker å hevne. Hun er en god hacker og vet å finne den informasjonen hun trenger. Når hun treffer gravejournalisten Mikael Blomkvist begynner de å grave fram blodige familiehemmeligheter. Familiehemmeligheter som ikke tåler dagens lys.

Sterke kvinneskikkelser i fantasylitteraturen finner vi blant annet i Dødslekene og Odinsbarnet. I Dødslekene er det Katniss Everdeen som er heltinnen i sin kamp mot overmakten i de syke dødslekene hvor deltakerene må drepe hverandre for å vinne.
I Odinbarn er det Hirka som er fantasyheltinnen. Hirka som ikke kan favne og som ikke er lik som alle de andre i hennes verden. Hun gir seg ikke, vil ikke la seg hemme av de andre sine normer og regler i samfunnet rundt seg. Hun tør å heve stemmen sin og møte utfordinger selv om hun etterhvert forstår at hun ikke er som alle andre. Odinsbarn tar opp temaer som blind tro, fremmedfrykt og tørre å ta tøffe valg.

Jeg anbefaler alle å lese Et Dukkehjem og Hedda Gabler av Henrik Ibsen. Amtmannens døtre av Camilla Collet eller noe av litteratur til Amalie Skram som Forrådt eller Hellemyrsfolket. Kan vi finne noe av dagens samfunn og erfaringer i disse romanene og skuespillene?

   
mandag 3. mars 2014

Nye bøker, UKP og prøvemuntlig

I dag ligger det en hektisk stemning i biblioteket. 10 trinn skal opp til prøvemuntlig i morgen og jobber intenst med norsk, matte, fransk i både grupperom og ellers spredt rundt i biblioteket. Om tre og en halv måned er det eksamen på ordentlig. Da er det greit å vite hvordan eksamen fungerer.

I 1STC har det vært utvelgelse av hvem som skal presentere klassens valg av bok i Ungdommenskritikerpris. Det ble to som har lest alle bøkene og som medelevene vet vil argumentere godt for klassens favoritter. Gratulere så mye Frida og Riya og lykke til. For klassen og elevene vil det bli hyggelig å treffe alle de andre skolene og elevene på litteraturhuset i Oslo den 13. mars. Når prisvinneren blir kunngjort.Biblioteket har fått inn en del nyheter. Blant dem har jeg fått lest Når Gjøken galer av Robert Galbraith, pseudonym for J. K. Rowling. Boken er Rowlings første krim og hovedpersonen er Cormoran Strike. En etterforsker med et trøblete kjærlighetsliv, en berømt far og en bakgrunn fra det militære. En ung berømt kvinnelig modell faller i døden fra balkongen sin. Er det selvmord eller mord? Cormoran blir hyret av kvinnens bror til å finne sannheten. Boken er en krim med mange personskildringer, lite blod og gørr og minner meg litt om Camilla Läckebergs krim. Så jeg anbefaler Når gjøken galer for den leseglade som liker å få vite mye om karakterene og miljøet handlingen utspiller seg i.

En novellesamling som nylig er kommet ut og som har fått veldig god kritikk er Ingen drømmer om Oslo av Ola Jostein Jørgensen. Her får vi et innblikk i forskjellige mennesker sitt liv. Novellene går fra det realistiske daglige til det absurde. Fra bokens bakside:" En ung mann treffer en amerikansk superkjendis i en bakgård på Youngstorget. En gatehund fra Budapest lager problemer på Alexander Kiellands plass. Ei ung jente på Frogner er lei sin hasjrøykende kjæreste, drar på byen og møter en gutt som tryller. en eldre dame på Majorstua ser en måke spise en due."
Mye av handlingen har reaksjoner og ringvirkninger fra 22. juli som bakteppe uten at det blir hovedfokuset. Dette er en perle av en novellesamling jeg ønsket hadde ennå flere historier og som jeg anbefaler på det varmeste for alle elever og lærere her på F21.

Eksamenstid på F21

Våren er kommet og eksamenstiden har startet på F21. Her er en liten huskeliste for studenten før eksamen: Lag en oversikt over pensum i...