November

Bragepris 2014 
November er her og eksamenstiden har så vidt startet for elevene. Det er konsentrert lesing og gruppearbeid hos elever på alle trinn.

November er ikke bare kald og mørk. Det er også hyggelige bokpriser som blir delt ut denne måneden. I går ble Brageprisen delt ut i følgende kategorier: skjønnlitteratur, barne- og ungdomsbøker, sakprosa, åpen klasse og en hederspris. Anette Münch vant i kategorien barne- ungdomsbøker med boken Bad boy steroid . Boken går rett inn i handlingen og man blir grepet av fortellingen med en gang. Casper er hovedpersonen som mister alt. Anette Münch skriver i denne romanen om å være ung, miste fotfeste, for så å prøve å få kontroll og gjenvinne selvfølelsen og respekt av andre gjennom kroppsbygging og vold. Hun tar opp temaet kroppshysteri og misbruk av anabole steroider. Boken har driv, spenning og det er lett å komme inn i Casper sitt liv. På baksideteksten av boken står det:
     Casper mister alt. Først luksustilværelsen hos morens kjæreste. Raskt etter mister han drømmedama. Lillebroren havner i bråk, og morens nye beiler invaderer hverdagen. Ydmykelsene står i kø. Så dukker Liam opp, og han har middelet som Casper trenger for å gjenvinne respekt og kontrollen over eget liv. 

I åpen klasse vant Ingvild H. Risøy med novellesamlingen Vinternoveller. Det er en nydelig novellesamling om sårbare mennesker og møter som berører. Det er ikke ofte tårene triller når jeg leser en god bok, men denne samlingen gikk rett inn i hjerterota. Novellene handler om å være medmenneske, stå utenfor og kjærlighet. I alle novellene er handlingen eller noe av handlingen lagt til den kalde årstiden med snø. Dette gjør at leseren kjenner på kulden, fortvilelsen og følelsen av å stå utenfor hovedpersonene har. Jeg anbefaler alle som ønsker å bli berørt å lese Vinternoveller.Bokhandelens hus

18. november var jeg på Bokhandlenes hus og snakket med lærere og bibliotekarer om våre erfaringer på F21 med leseprosjekter (Ungdommens kritikerpris). Tittelen på foredraget var "Skolebibliotekets rolle i et leseprosjekt - samarbeid elever, lærere og bibliotekar". Lærerne og bibliotekarene som deltok jobber på småskoletrinnet og er påmeldt Bokslukerprisen med elevene sine. Det var et hyggelig møte, med lærere og bibliotekarer som jobbet for å spre leseglede. Troels Jon Posselt er prosjektansvarlig i Foreningen Les for Bokslukerprisen. Du kan lese hans tanker om prisen her: Bokslukerprisen.


Kommentarer