Høst på F21skolebibliotek og Smart Prat på F21

Høsten har kommet for fullt og aktivitetsnivået er høyt for elever og lærere.
Torsdag 9. oktober hadde vi Smart Prat på F21. Dette er et nytt konsept på F21 og som bygger på Ted Talk. Lærer Sølve Karlsen, avdelingsleder Marianne Morck og jeg samarbeider om dette prosjektet. Skolen inviterer inn eksterne forelesere, som kommer for å holder en 25 minutter lang presentasjon om et emne. Smart Prat på F21 foregår enten i biblioteket eller i auditoriet. Torsdag 9. oktober fikk vi besøk av Olav Schewe som fortalte om studieteknikk i auditoriet. Han ble godt mottatt av elevene og boken hans Superstudent - lær mer effektivt, få bedre karakterer har blitt en av biblioteket mest populære. Her er opptak fra besøket til Olav Schewe, http://f21.tv/smart-prat-f21/.
Neste Smart Prat på F21 er allerede under forberedelse og vi gleder oss til å få en ny kunnskapsrik foreleser inn.

Høsten er tiden for forlagsmøter. I høst har vi vært på forlagsmøter med Pax, Oktober, Spartacus, Aschehoug og Gyldendal forlag på Bibliotekenes hus. På forlagsmøtene får vi presentert bøker som er kommet i løpet av året og bøker som kommer. Ekstra hyggelig er det når forlagene har tatt med seg en av forfatterne sine for å presentere en bok. I år hadde Aschehoug med seg forfatterne Aasne Linnestå og Tom Kristensen. Aasne kommer ut med boken Opphold i slutten av oktober, mens Tom Kristensen har skrevet krimboken Dødspakten som handler om krigsveteranene som kommer hjem fra Afghanistan. Boken er en avslutning på triologien om nordmenn som har vært villige til å ofre livet for Norge. Profitøren (2005) og Dypet (2008) er tidligere gitt ut i denne trilogien.

Pax, Oktober og Spartacusforlag hadde med seg forfatterene Maria Amelie, Samuel Massie og Arne Vestbø. Alle tre forfatterne skriver under den dokumentariske sjangeren. Maria Amelie skriver i Takk om hennes seks døgn på Trandum. Det er et innblikk i en flyktnings tilværelse de siste dagene før hun blir sendt ut av Norge. Det blir et møte med Trandum sett fra innsiden av en flyktning. Et møte med Trandum som har rutiner tilpasset kriminelle.
Arne Vestbø har skrevet en biografi om Moritz Rabinowitz, som var en suksessrik forretningsmann i Haugesund fram til 2. verdenskrig startet. Boken er et portrett av en verdensborger, forretningsmann og lokalpatriot som ikke var redd for å si ifra. Han var en aktiv debatant som tidlig prøvde å gjøre verden oppmerksomme på nazistenes fremmvekst. Dermed ble han også en av de første jødene som ble transportert fra Norge til Tyskland og konsentrasjonsleirene, da tyskerene kom til makten.
Samuel Massie har skrevet sin historie om å være en ungdom på drift i boken Hold fast! Han kom seg ikke opp av sengen og på skolen om morgenen, når han var våken drev han gatelang og kom i politiets sitt søkelys. Moren sendte ham til en folkehøyskole i Nord-Norge hvor han fikk smaken for friluftslivet og Jarle Andhøy så Samuel. Samuel mønstret på skuta Berserk og skulle på sitt livs tur til Antarktisk. Turen endte dessverre tragisk for flere av besetningens medlemmer, men Hold fast! er også beretningen om å møte utfordringer, åpne seg for endringer og få livserfaring. En tankevekkende bok for ungdom og voksene.

Bullshitfilteret av Oda Faremo Lindholm er en viktig bok for jenter og gutter, både ungdom og voksne. Oda har i denne boken tatt for seg hvordan magasiner, tv-serier, musikkvideoer og sosiale medier påvirker jenters selvfølelse. Bullshitfilteret viser hvor enormt mye press som ubevisst blir pådyttet unge jenter og gutter. Det er en bok som bevisstgjør leserne på en del av det ubevisste presset som er i mediene hver dag. Seksualisering i reklamen,bloggernes rolle, retusjering, pornofisering, idealkvinnen, skjult reklame osv. En bok jeg anbefaler ungdomen her på F21 å ta en ekstra titt i.

Kommentarer