Leselyst

Høstferien er like om hjørnet for elever og lærere. Når det begynner å bli mørkt ute, er ingenting bedre enn å finne en god lesekrok og fordype seg i spennende litteratur.
Her noen tips til spenningsbøker som får hårene til å reise seg på hodet.

Skyggegutten av Carl-Johan Vallgren er den svenske forfatterens første kriminalroman. Historien starter i Stockholm på 1970 tallet med en far, Jan Klingenberg, som skal hjem med sine to sønner fra en barnebursdag. Han mister den ene, Kristoffer, og førti år etter forsvinner broren, Joel. Joels kone kontakter Danny Katz, en tidligere venn av Joel. Danny har en fortid som småkriminell med rusproblemer, men er også en data og språkekspert, med militær bakgrunn. Ut i fra omtalen av boken blir ikke dette forfatterens siste bok om Danny Katz og jeg planlegger å få lest denne i høstferien.

Jussi Adler-Olsen er en annen nordisk forfatter som skriver kriminalromaner. Boken Kvinnen i buret er blitt filmatisert og handler om en politietterforsker, kriminalinspektør Carl Mørck, som går inn i en sak som ingen andre ønsker eller kan løse. Carl Mørck og assistenten Hafez el-Assad er en kruttsterk kombinasjon av list og kløkt. De har en egen avdeling, avdeling Q, som tar uløste saker av grov karakter. Carl og Hafez har ikke som vane å forholder seg til normer og regler. I Kvinnen i buret forsvinner en ung, vakker og fremadstormene politiker, Merete Lynggaard. Ingen kan finne henne og mediene sine overskrifter antyder alt fra selvmord, tragisk ulykke og kidnapping. Enn jobb for avdeling Q.Mo Hayder er en britisk forfatter som skriver drivende spennende thrillere. I bøkene Ritualer, Hud og Borte møter vi etterforskeren Jack Caffery og politidykker Flea Marley. Bøkene har noe overnaturlige elementer i seg og får virkelig leseren til å grøsse. I Ritualer som er den første boken i denne serien er politidykkeren Flea Marley ute å dykker i Bristols "stille havn" hvor hun finner en menneskehånd. Dagen etter finner politiet nok en hånd. Hånden tilhørte samme person og viser seg å ha blitt amputert da offeret ennå var i live. Etterforskningen fører Jack Caffery og Flea Marley inn i en mørk underverden i Bristol. Der de møter afrikansk vodo og overtro, rituell lemlestelse og narkotikamisbruk.
  

Kommentarer