Påskekrim 2014

En uke igjen til påskeferie. Da er det greit med litt grøssende krimtips til elever og lærere.


Harlan Coben og Tom Egeland har skrevet krim og spenningsbøker rettet mot voksne. Nå har de funnet ut at unge voksne er et spennende market. I Harlan Cobens Beskytteren, første boken i en triologi, treffer vi 15 år gamle Mickey Bolitar. Faren er død og moren er på rehabilitering. Mickey må flytte til onkelen, skifte skole der han får nye venner og fiender. Her blir han kjæreste med Ashley. Ashley forsvinner plutselig og Mickey oppdager at hun har mange hemmeligheter og er kanskje ikke helt den han trodde. Det samme erfarer han om sin avdøde far. Beskytteren er en bok med action, spenning og intriger.

Tom Egelands Katakombens hemmelighet handler om 14 år gamle Robert som sammen med moren drar til Italia for å utforske en gammel gravplass. Nede i katakombene i Italia finner de et koptisk kors. Dette fører til at Robert kommer i kontakt med en en gammel orden, Domini Canes-ordenen. Boken er fylt med spenning, historie, religion og mystiske tegn. Den fikk en veldig god anmeldelse i VG da den kom ut.

 I Hunt killers av Barry Lyga er en krim om Jazz, sønnen til en massemorder. Jazz er 17 år og har vært med faren på "jobb" siden han var liten gutt. Faren har nå i flere år sittet inne, men igjen begynner likene og dukke opp. Jazz slår seg sammen med politiet for å prøve å finne seriemorderen... Men kan Jazz være mer lik sin far, enn han ønsker?

 

Grøssende gode krimbøker med forfattere som vet å få leserene til å svette og skvette er Mo Hayder, Johan Theorin og John Ajvide Lindqvist eksempler på. Mo Hayder har lenge vært en av mine favoritt krimforfattere når jeg ønsker å lese noe mer bestialsk litteratur. Jack Caffery er politi inspektøren vi følger i bøkene hennes fram til Ritualer (2010). I Ritualer blir vi blir presentert for politidykkeren Flea Marley som hjelper Jack med å finne forbrytere og oppklare mysterier. 
Johan Theorin legger handlingen til Öland i Sverige i sine krimbøker. Krim kvartetten; Skumringstimen (høst), Nattefokk (vinter), Blodleie (vår) og Gravrøys (sommer) er alle lagt til forskjellige årstider. Kulissene er naturen med overnaturlige elementer og mennesker med uoppgjorte ting fra fortiden. Litt av det samme møter vi i bøkene til John Ajvide Lindqvist. I Håndtering av udøde våkner hundrevis av nylig avdøde til liv. Som det står i teksten på basiden av boken: "Håndtering av udøde er en varm, humoristisj, skrekkinngytende og satirisk fremstilling av et moderne samfunn som definitivt ikke er rustet til å takle dette ektraordinære fenomenet. En roman som rører ved de store spørsmål ved å være menneske, på en måte bare Lindqvist kan."

Om du ikke ønsker å lese en hel bok i påskeferien, kan jeg anbefale deg novellesamlingen Forbrytelser i Southern Indiana av Frank Bill. Her møter du et hardbarsket white-trash miljø på bygda i Amerika. Hjemmebrenten og countryen er erstattet av metaamfetamin og hiphop. Hverdagen preges av narkobander og klanfeider der  ingen er trygge. Novellesamlingen har fortellere med forskjellige synsvinkler ut ifra de handlinger som finner sted. Kaninjakt med drap som avslutning er hverdagen.

Kommentarer