Nye bøker, UKP og prøvemuntlig

I dag ligger det en hektisk stemning i biblioteket. 10 trinn skal opp til prøvemuntlig i morgen og jobber intenst med norsk, matte, fransk i både grupperom og ellers spredt rundt i biblioteket. Om tre og en halv måned er det eksamen på ordentlig. Da er det greit å vite hvordan eksamen fungerer.

I 1STC har det vært utvelgelse av hvem som skal presentere klassens valg av bok i Ungdommenskritikerpris. Det ble to som har lest alle bøkene og som medelevene vet vil argumentere godt for klassens favoritter. Gratulere så mye Frida og Riya og lykke til. For klassen og elevene vil det bli hyggelig å treffe alle de andre skolene og elevene på litteraturhuset i Oslo den 13. mars. Når prisvinneren blir kunngjort.Biblioteket har fått inn en del nyheter. Blant dem har jeg fått lest Når Gjøken galer av Robert Galbraith, pseudonym for J. K. Rowling. Boken er Rowlings første krim og hovedpersonen er Cormoran Strike. En etterforsker med et trøblete kjærlighetsliv, en berømt far og en bakgrunn fra det militære. En ung berømt kvinnelig modell faller i døden fra balkongen sin. Er det selvmord eller mord? Cormoran blir hyret av kvinnens bror til å finne sannheten. Boken er en krim med mange personskildringer, lite blod og gørr og minner meg litt om Camilla Läckebergs krim. Så jeg anbefaler Når gjøken galer for den leseglade som liker å få vite mye om karakterene og miljøet handlingen utspiller seg i.

En novellesamling som nylig er kommet ut og som har fått veldig god kritikk er Ingen drømmer om Oslo av Ola Jostein Jørgensen. Her får vi et innblikk i forskjellige mennesker sitt liv. Novellene går fra det realistiske daglige til det absurde. Fra bokens bakside:" En ung mann treffer en amerikansk superkjendis i en bakgård på Youngstorget. En gatehund fra Budapest lager problemer på Alexander Kiellands plass. Ei ung jente på Frogner er lei sin hasjrøykende kjæreste, drar på byen og møter en gutt som tryller. en eldre dame på Majorstua ser en måke spise en due."
Mye av handlingen har reaksjoner og ringvirkninger fra 22. juli som bakteppe uten at det blir hovedfokuset. Dette er en perle av en novellesamling jeg ønsket hadde ennå flere historier og som jeg anbefaler på det varmeste for alle elever og lærere her på F21.

Kommentarer