8. mars kvinnedagen


8. mars, den internasjonale kvinnedagen ble stiftet i København i 1910 på Den annen internasjonale sosialistiske kvinnekongress på intiativ av Clara Zetkin som var en tysk feminist . I Norge ble kvinnedagen første gang markert i 1915 da russiske Aleksandra Kollontaj talte ved et stort fredsmøte i Oslo.  (se SNL)

Det finnes mange måter å markere 8. mars på. Her i biblioteket på F21 har jeg laget en liten utstilling med bøker som tar opp kvinnekamp, litteratur skrevet av kvinner og kvinnelige biografier.

Pippi Langstrømpe er noe av det beste forbilde som er for barn og unge nå i dag. Pippi, jenta som tar ansvar for seg selv og egne valg. Som tør å utfordre,viser omsorg og er snill og varm. Man blir aldri for gammel til å lese historiene til Astrid Lindgren om Pippi eller Ronja røverdatter. Stig Larssons Millenium triologi med Lisbeth Salander som en av hovedpersonene er krimbøker med en sterk kvinneskikkelse. Lisbeth har en mørk fortid og mye hun ønsker å hevne. Hun er en god hacker og vet å finne den informasjonen hun trenger. Når hun treffer gravejournalisten Mikael Blomkvist begynner de å grave fram blodige familiehemmeligheter. Familiehemmeligheter som ikke tåler dagens lys.

Sterke kvinneskikkelser i fantasylitteraturen finner vi blant annet i Dødslekene og Odinsbarnet. I Dødslekene er det Katniss Everdeen som er heltinnen i sin kamp mot overmakten i de syke dødslekene hvor deltakerene må drepe hverandre for å vinne.
I Odinbarn er det Hirka som er fantasyheltinnen. Hirka som ikke kan favne og som ikke er lik som alle de andre i hennes verden. Hun gir seg ikke, vil ikke la seg hemme av de andre sine normer og regler i samfunnet rundt seg. Hun tør å heve stemmen sin og møte utfordinger selv om hun etterhvert forstår at hun ikke er som alle andre. Odinsbarn tar opp temaer som blind tro, fremmedfrykt og tørre å ta tøffe valg.

Jeg anbefaler alle å lese Et Dukkehjem og Hedda Gabler av Henrik Ibsen. Amtmannens døtre av Camilla Collet eller noe av litteratur til Amalie Skram som Forrådt eller Hellemyrsfolket. Kan vi finne noe av dagens samfunn og erfaringer i disse romanene og skuespillene?

   
Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Norsk fordypning 10. trinn våren 2016

Kulturmøte i litteraturen med VG1

Forfatterskap med 9. trinn