Samenes nasjonaldag 6. februar

 
Utstilling i biblioteket F21.


I dag, 6. februar, er samenes nasjonaldag. På denne dagen ble det første internasjonale samemøtet holdt i Trondheim i 1917. Samene er et urfolk og har sine tradisjonelle bosettingsområder i Norge, Sverige, Finland og Russland. I Norge bor samene over hele landet men de fleste bor nord for Saltfjellet og i de større byene.

Her i biblioteket på F21 har jeg laget en utstilling med bøker som forteller om samenes kultur og historie. Vi har også to veldig spennende filmer, Kautokeino opprøret og Veiviseren.
Filmen Kautokeino-opprøret baserer seg på virkelige hendelser som fant sted i Kautokeino på 1850 tallet. Ønsker du å lese mer om opprøret så kan du finne historien her på www.snl.no sine sider.
Filmen Veiviseren bygger på et nordnorsk vandresagn. En same blir tvunget til å være kjentmann for en invanderende stamme i fra Østen (tsjuder). Han bestemmer seg for i stede for å forråde sine egne folk, lurer han interngerene til et stup i nattemørket. Veiviseren er en actionfilm som ble svært godt mottat da den kom ut. Det er en historie om moral og mot.
I begge filmene har Nils Gaup regien. Han er en samisk skuespiller og regissør med flere suksesser.

Gratulere med dagen!

Kommentarer