fredag 13. desember 2013

God jul!Snart er det juleferie.
Elever og lærere har en uke igjen på skolen før de får en velfortjent ferie. Her i biblioteket har vi fått opp juletrærne som kunst- og håndtverkslæreren på F21 har laget. Jeg håper noen av elevene og lærerene tar seg tid til å låne en god bok de kan kose seg med i jula.

1MK har som prosjekt å lese en bok om kulturmøte i løpet av ferien. Jeg har dermed satt fram boktrallen med et utvalg av bøker som handler om møte mellom mennesker med ulik bakgrunn. De får også en liten smakebit av noen av bøkene. Noe av det morsomste med jobben min, er nemlig å fomidle litteratur til ungdom. Og det beste er når ungdommene finner noe de har lyst til å lese. Jeg tenker at flere av elevene nok vil like å lese Et øye rødt av Jonas Hassen Khemiri eller tegneserien Persepolis av Marjane Satrapi.

For elever som liker fantastisk litteratur vil jeg anbefale Odinsbarnet av Siri Pettersen. Bokens hovedperson Hirka er en sterk jente som man nesten kan sammenligne med hovedpersonen i Hunger Games. Boken inneholder temaer som den umulige kjærligheten, religions kritikk, blind tro og evnen til å lede. Hirka har hele livet sitt trodd at hun er en av de andre i samfunnet, helt til hun blir 15 år og skal igjennom "rittet". Da først kan ikke faren hennes skjule sannheten for henne lenger, hun er av mennskr slekt. Han fant henne ute i skogen da hun var en baby og tok henne med seg. Det hun har trodd var arret etter halen sin, er et sår faren hennes laget for at alle de andre skulle tro hun var som dem. Nå før rittet må hun flykte, for hun har ikke evna som de andre. Dette knuser hele Hirka sin verden. Samtidig merker hun sterkere og sterkere sine varme følelser for Rime An-Eldrin, barnebarnet til en av Rådets mest aktete medlemmer. Dette er en umulig kjærlighet, for sagn sier at mennskr kan ikke være sammen med de med hale. Da vil råta komme og drepe. Dette er første bok i en triologi og Siri Pettersen sin fantasy debut. Jeg gleder meg stort til å lese de neste bøkene av henne.

Jeg ønsker alle en riktig god og leserik jul,  fra F21 sitt skolebibliotek!torsdag 12. desember 2013

Julemøte på Kuben yrkesarena

Biblioteket ligger i 2. etg
Onsdag 11.12 hadde bibliotekarene i Oslo vgs julemøte på Kuben yrkesarena. En flott og ny videregående skole her i Oslo. Kuben har både studiespesialisering og yrkesfag og er en stor og flott skole som ligger på Økern.
Ønsker du å vite mer om skolen kan du klikke på denne lenken: Kuben.

Nina Tangen og Rakel Wennevold er bibliotekarene som styrer biblioteket, som ligger i 2. etg i yrkesfagbygget. Etter omvisningen fikk vi julelunsj og hadde møte med bokanbefalinger i glassrommet over kantinen.

Takk for at vi fikk holde julemøtet vårt hos dere og den gode julematen Nina og Rakel.

Bibliotekarene får omvisning.

Lesebinge


Utsikt fra studierom over biblioteket.

torsdag 5. desember 2013

Desember og sjakkfeber

Høsten har gått raskt og det er allerede desember.
Elevene har eksamener, muntlig presentasjoner og tentamen. Magnus Carlsen sin seier i VM i sjakk har smittet elevene med sjakkfeber. Når de ikke forbereder seg til prøver og presentasjoner så er det sjakk i biblioteket som gjelder.


Vi har også fått inn noen nye bøker som kan friste lystleserene. Blant annet I am Malala som er den engelske biografien om Malala sin kamp for skolegang for jenter og barn. En tøff jente som i ung alder har fått sin stemme hørt i hele verden i sin kamp mot Taliban og deres undertrykking av jenters rett til kunnskap.


For de som ønsker litt lettere litteratur har vi to nye tegneserier. Bjartmann og Django. Bjartmann er skrevet på nynorsk og handler om en superhelt og blir beskrevet av Jippi forlag: " Litt sterkare enn normalt. Mykje betre til å brase gjennom murveggar enn normalt. Heilt ok høyrsle. Litt under middels dybdesyn. Sommardrakt, brun, tettsittande, med hundeøyre og hundenase, av robust lateks. Vinterdrakt, same fasong, men strikka av brun ulltråd. "
Django er tegneserieutgaven av Quentin Tarantino sin film Django Unchained. Er man en Tarantino fan så vil ikke denne tegneserien skuffe. NRK sitt innlegg om tegneserien finner du her: http://www.nrk.no/kultur/tarantio-gir-ut-tegneserie


Eksamenstid på F21

Våren er kommet og eksamenstiden har startet på F21. Her er en liten huskeliste for studenten før eksamen: Lag en oversikt over pensum i...