tirsdag 19. mars 2013

Påskekrim 2013

Påsken er her snart og hva passer da bedre en å presentere noen gode krim bøker.
Forhåpentligvis blir det fint vær og man kan nyte solen ute om dagen. Enten i marka eller i byen med kvikklunsj og appelsiner, men når kvelden kommer kan det være godt å trekke seg tilbake med en spennende bok og kjenne nakkehårene reise seg.
Kriminallitteraturen er en samlebetegnelse for underholdende spenningslitteratur ofte med mord, forbrytelser og oppklaring av forbrytelsen, se snl.no/kriminallitteratur.
En av forfatterne som regnes som grunnleggeren av sjangeren krim er Edgar Allan Poe, med fortellingen Mordene i Rue Morgue. Edgar Allan Poe var en Amerikansk forfatter som levde fra 1809 til 1849, kjent for sine novellesamlinger og ofte makabre fortellinger. Her i skolebiblioteket har vi blant annet novellesamlingen Mannen fra mengden og andre noveller og The murders in the Rue Morgue. Nikolaj Frobenius gav ut boken Jeg skal vise dere frykten som hentet inspirasjon fra Edgar Allan Poe sitt liv.
 En annen annerkjent krimforfatter er Agatha Christie som levde fra 1890 til 1976. Hun skrev bøker med  en skarpsindig etterforsker, et vell av indisier, en sammensatt gruppe av mistenkte, og en overraskende løsning. En av mine favorittbøker av henne er And then there where none. I flere av romanene hennes er det dektektiven Hercules Poirot eller Miss Marple som oppklarer forbrytelsen som er blitt gjort.
Skandinavia har flere gode kjente krimforfattere. En norsk forfatter som har slått stort igjennom i utlandet er Jo Nesbø med sin hovedperson Harry Hole. Harry Hole er en sliten politimann som ikke gir opp sin kamp for rettferdighet. Den første boken med Harry Hole som hovedperson er Flaggermusmannen som kom i 1997. Den siste utkommende er Gjenferd som kom i 2011. Så ønsker du å lese om en virkelig hardbaket etterforsker som stadig vekk ender opp i trøbbel så er Jo Nesbø en forfatter du kan sjekke ut.
Johan Theoriner en annen skandinavisk forfatter fra Sverige som skriver krim- spøkelsesromaner som gir grøssninger nedover ryggen. Skumringstimen var den første boken han skrev og handler om en gutt som forsvant for flere år siden fra sin mor på en øy. Flere år senere dukker den ene skoen til gutten opp. Motvillig vender hun tilbake til barndommens øy. Først nå får hun høre om ölendingen Nils Kant som en gang satte skrekk i folk på øya. Han forsvant lenge før Julias sønn, men flere hevdet at de hadde sett Nils Kant før og etter forsvinningen. En annen skandinavisk forfatter som skiver i spøkelseskrimsjangeren er Yrsa Sigurdarsdottir som kommer fra Island og som legger handlingen i sine krimromaner til Island. Boken vi har av henne på biblioteket er Jeg vet hvem du er. Eller så har man Jussi Adler-Olsen som skriver politikrim, der handlingen er lagt til Danmark. Av ham har vi Kvinnen i buret, som jeg anbefaler om du ønsker en god politikrim.
Håper at noen av forfatterene virker spennende!
 

fredag 8. mars 2013

8. mars

Gratulerer med dagen kvinner og jenter nært og fjernt.
8. mars den internasjonale kvinnedagen.
Dagen vi feirer kvinner og kvinnekamp igjennom 100 år. Hvor hadde kvinnene i Norge vært i dag uten våre formødres kamp for likestilling? Heldigvis er vi født i et privilegert og rikt land som Norge. Stemmerettighetene, abortloven og likestillingen har allikevel ikke kommet av seg selv. Alt har blitt kjempet for og vi må ikke hvile på laubærene. Selv om det er ganske så bra i Norge er det ennå en del land ute i verden der kvinner blir marginalisert og ikke regnet med i samfunnet. Trist men sant.
Om man lurer på hvordan kvinnene hadde det Norge for 100 år siden så kan man lese bøkene til Amalie Skram. Som for eksempel: Constanse Ring eller Forrådt, begge bøkene tar opp kvinnens rolle og plass i samfunnet. Ønsker du å vite mer om henne kan du lese en av biografiene som er skrevet om henne eller denne lenken fra Store norske leksikon.
 I biblioteket står det nå en utstilling med bøker og filmer som handler om kvinnekamp, kvinnerolle og feminisme. Ønsker du å lese om sterke jenter i litteraturen så har du triologien til The Hunger Games, med en sterk kvinnelig hovedperson eller Millenium triologien av Stieg Larsson som starter med boken Menn som hater kvinner. Eller du kan lese biografiene om Sigrid Undset, Aung San Suu Kyi, Camilla Collett og Caitlin Moran sin bok Kunsten å være kvinne. vil du lese mer om kvinnedagen kan du klikke på denne linken: forskning.no/100år med kvinnedag.


mandag 4. mars 2013

Bokprat

https://mail-attachment.googleusercontent.com/attachment/?ui=2&ik=c2b619fa45&view=att&th=13d34ea6c3e4f0b9&attid=0.1&disp=inline&safe=1&zw&saduie=AG9B_P82CMYXmL7gw8GI4JM6aAvn&sadet=1362395720201&sads=McAiwYmPzpMbIkMcykfPnZbm4bY  
I forrige uke hadde jeg besøk av 8A, 8B og 8D her i biblioteket. Elevene fikk tips om bøker innenfor fantasy, krim, biografier og tegneserier. Det å gi seg selv 15 minutter hver dag der man leser i en bok, tegneserie eller tidsskrift er viktig for å bygge opp en god språkforståelse. Det vil etterhvert hjelpe deg i arbeide med skolefagene ved at du får et bedre ordforråd og leser raskere.
Det finnes mye spennende og interessant litteratur å lese 15 minutter hver dag. Her er noen tips:

Latino King av Bibi Dumon Tak er en av flere bøker i Slash serien som Cappelen Damm gir ut. Serien forteller historier fra virkeligheten og Latino King handler om unge Castel som i ung alder oppdaget at det er penger å tjene i narkoverdenen.Han blir etter hvert tatt og fengslet i et av verdens verste fengseler. Her ser han sine medfanger gå til grunne og vet at eneste måten å overleve på er å flykte. En annen bok i samme serien er Lykkefinneren av Edward van de Vendel. Her følger vi historien til Hamayun som vokser opp i Afghanistan og en natt henter Taliban faren hans. Familien må flykte og vi får en beskrivelse av livet å være på flukt, hvordan leve et ungdomsliv i uvissheten på et asylmottak.
En annen forfatter som har skrevet om å være et barn og flykte fra krigen er Edin Kadribegovic. Pax folag har gitt ut denne boken. Edrin var 10 år da Jugoslavia går i oppløsning og deler av familien flykter til Norge. Edin har hatt en sorgløs barndom fram til krigen kommer. I boken forteller han om møtet med Norge, hvordan få seg venner i et nytt land, hvordan det er å besøke Bosnia-Hercegovina når krigen er over og landet er preget av krigen som har vært.

Faen ta skjebnen av John Green er en annen bok jeg presenterte for elevene. I boken møter vi Hazel og Augustus som treffes i en støttegruppe for kreftsyk ungdom. Begge er syke og vet at de har vært uheldige med skjebnen sin. Faen ta skjebnen handler om å være ung med en fot i graven, men allikevel ha lyst på livet og kjærligheten.

Fantastisk litteratur var vi også innom. Fantastisk litteratur er litteratur som ofte foregår i en annen verden befolket av hekser, alver, troll, demoner og eventyrskikkelser. Noen eksempler på fantastisk litteratur er Ringenes Herre av Tolkien eller Harry Potter av J.K. Rowling. Sci-fi som står for science fiction, ligger veldig nært den fantastiske litteraturen i form. http://snl.no/fantasy Dermed innlemmer jeg dem i den samme gruppen som fantastisk litteratur. I denne formen har vi tatt inn de to første romanene, Uglies og Pretties, i serien om Tally som vokser opp i et samfunn hvor det perfekte er målet. Når alle ungdommer bli 16 år får de en operasjon som vil gjøre dem til perfekte mennesker utseendemessig. Blir man lykkelig av det perfekte livet? Du får lese og se...

Eksamenstid på F21

Våren er kommet og eksamenstiden har startet på F21. Her er en liten huskeliste for studenten før eksamen: Lag en oversikt over pensum i...