Gå til hovedinnhold

Særemne og bokprat

Etter en hektisk oppstart med utdeling av skolebøker fra 8. trinn til 3.vgs var det uken etter rett på bokprat for elevene fra 8. trinn til 10. trinnet. Her ble de presentert for litt forskjellig litteratur vi har her i biblioteket, hvordan litteraturen står oppstilt, samt hva de kan bruke biblioteket til.
Det finnes mye god litteratur for ungdom, det er bare om å finne rett bok til den enkelte.

Magnhild Bruheim har nylig kommet ut med en ny bok, Det som er sant, og som jeg anbefaler på det varmeste til alle elevene på F21. Boken tar for seg et litt tungt tema. Som det står bak på boken: "Kva er sant og kva er rykte? Kven si side stiller du deg på når det er ord mot ord? Linn og Solveig er bestevenninner, men vennskapet blir satt på en vanskelig prøve når Hanna og Sander har to ulike versjonar av kva som eigentlig skjedde oppe på rommet på den festen." Magnhild Bruheim forteller historien med driv og spenning, samtidig som hun får fram de fine nyansene i mellom venninnene. Hva er sant, hvordan skal man behandle hverandre, hvem har rett, tar noen feil eller har begge litt rett?
Magnhild Bruheim har også skrevet andre ungdombøker som er spennende og tar opp viktige temaer som På flukt og Ny melding.

3MK og 3ST har siste året på videregående nå og da er det den store fordypningsoppgaven i norsk de må igjennom. De kan velge en litterær oppgave, adapsjon eller språklig oppgave. Heldigvis kan de finne god hjelp fra Deichmanske sin nettside eller Sølvberget biblioteket i Stavanger sine nettsider om særemne. Her i skolebiblioteket på F21 har jeg laget en utstilling med aktuelle bøker som tar opp temaene: kjærlighet, oppvekst, kulturmøte og språk. De kommende dagene blir det særemnekurs for 3. klasse elevene i biblioteket og jeg håper på godt besøk av elever nysgjerrige på god litteratur.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Norsk fordypning 10. trinn våren 2016

Det er tid for norsk fordypningsoppgave eller særemne for 10. trinn.

I kompetansemålet står det at eleven skal: - presentere resultatet av fordypning i to selvvalgte emner: et forfatterskap, et litterært emne eller et språklig emne, og begrunne valg av tekster og emne.Tips til gode nettsteder for informasjon og inspirasjon er:

Fyrstikkalleen skolebibliotek websøkEmner i skjønnTema DeichmanskeSæremne Sølvberget bibliotek i StavangerSenja VGS skolebibliotek temasiderBokhylla.noUbok.nonrk.no/kultur/litteratur/Norsksidene.nowww.sprakradet.noNdla.noKulturmøte i litteraturen med VG1

Godt nyttår! Håper alle har hatt en fin juleferie og er klar for nye litteraturopplevelser og erfaringer i 2016. I VG1 har de nå fokus på kulturmøter i litteraturen. Kulturmøte kan være mellom forskjellige klasser i samfunnet, mellom fattig og rik, bygd og by, men her på F21 setter vi fokus på kulturmøte mellom Øst og Vest.

Kulturmøte handler om identitet og forståelse av seg selv og andre​. Bøker vi trekker fram om kulturmøte i litteraturen er:
Historiske romaner om kulturmøte:​ - Den afrikanske farm av Karen Blixen​ - Mørkets hjerte av Joseph Conrad​
Ung med to identiteter:​ - Alle utlendinger har lukka gardiner av Maria N. Skaranger​ - Yahya Hassan Dikt av Yahya Hassan​ - Et øye rødt av Jonas Hassen Khemiri​ - Kiffe kiffe i morgen av Faiza Guene​

Yahya Hassan​ •Yahya Hassan født i 1995 i Århus i Danmark​ •Gav ut diktsamlingen Yahya Hassan  dikt i 2013​ •Yahya Hassan Dikt


Kjærlighet:​ - Jacayl er kjærlighet på somali av Amal Aden​ - Når du minst venter det av Mahmona Khan​ - Izzat av Na…

Forfatterskap med 9. trinn

9. trinn på Fyrstikkalleen skole skal nå fordype seg i et Skandinavisk forfatterskap. Elevene kan velge mellom både nye og gamle skandinaviske forfattere, som de leser en bok av.
Elevene kan se på når skrev forfatteren, hva skrev han/hun - romaner, noveller, dikt, og hvilke tema tar forfatteren opp i boken de har lest.
Gi et kort referat av boken, hvilken personer opptrer i boken, hvilket miljø blir beskrevet, hvordan er språket og hvilke virkemidler er brukt i boken. Eksempler på virkemidler er gjentagelser, humor, ironi, sammenligning, synsvinkel og kontraster.

Her er noen forslag til forfattere som kan være interessante og morsomme å jobbe med.

Klassikerne:

Henrik Ibsen har skrevet flere kjente skuespill og er pensum både på ungdom- og videregående skole. Per Gynt, Hedda Gabler, Et dukkehjem og Gjengangere.

Knut Hamsun fikk Nobels litteraturpris for Markens grøde 1917. Mange mener boken Sult, som er hans gjennombruddsroman, er starten på modernismen.
Hamsunsenteret

Amalie Skram sk…