Høst

Høstferien er her snart for elever og lærere. Vi er ferdige med skolestart og de fleste elevene på vgs vet nå hvilken skole og fag de ønsker. Det fine med høsten er den klare luften, kosen med stearinlys når det skumrer ute og de flotte fargene i naturen, i tillegg så kommer det ut mye ny litteratur.

Helga Flatland som fikk Ungdommens-kritikerpris for Bli hvis du kan. Reis hvis du må har nå kommet ut med siste boken i denne triologien, Det finnes ingen helhet. Siste bok tar for seg noen av karakterene i de andre bøkene og forteller om det å leve videre med sorgen og tapet etter tre unge gutter. Boken tar også opp temaet tilhørighet, by/land, vennskap og de indre følelsene og tankene til hovedpersonene. For det er flere fortellere i romanen, noe som lager en god flyt og helhet.

En annen ny ungdomsroman jeg har kjøpt inn er Stille, stille, stille av Synne Sunn Løes. Boken handler om Tove som fyller 18 år. Tove har hele livet bare bodd sammen med faren uten noen venner. Så blir faren syk og Tove må bryte opp mønstrene hun har skapt seg. Dette er en liten fin bok om familie, sykdom og vennskap.
Fantastisk litteratur som nettopp er kommet inn i biblioteket er Odinsbarn av Siri Pettersen. Romanen inneholder både, spenning, kjærlighet og action. Hovedpersonen Hitra er en smart jente på søken etter hvem hun er. Noen av anmelderene av denne boken har sammenlignet verden i denne boken, med den verdenen man treffer i Games of Thrones. En annen ny fantasyserie er Vindens navn.  Hovedpersonen i denne boken heter Kvothe. Han var en av denne verdenens mest legendariske menn som nå har gått under jorden. Alle tror han er død, men en kronikør greier å spore ham opp og får Kvothe til å fortelle sin livshistorie. Dette er den første boken i serien Kongedreperkrøniken.

For de som liker å lese faglitteratur er boken Hemmelige selskaper å anbefale. Boken tar for seg hvordan mennesker har samlet seg i hemmelige grupper og selskaper til alle tider, med økonomiske, okkulte, religiøse eller politiske formål. Boken tar blant annet for seg frimurerene, symboler som hakekorset, japans ninjaer, rosenkorsets brødre og Ku Klux Klan. En annen fagbok er Langs silkeveien i Sentrale Asia. I denne boken får vi vite om den blodie jistorien og frodige kulturene til en del av landene som ligger ved silkeveien. Land som - Usbekistan, Kasakhstan og Tadsjikstan. En annen boken er Orange is the new black. Boken handler om Piper Kerman som måtte inn å sone et år i et kvinnefengsel for gamle synder fra ungdommen. Det blir et sjokkerende møte for henne med det amerikanske fengselsvesenet. Det er blitt laget en tv-serie basert på hennes opplevelser.

Ellers så er det mye annet snadder av litteratur som biblioteket har fått inn, så ønsker du noen lesetips er det bare å komme innom for å se, spørre og låne.


Kommentarer