Mai

Så er vi allerede i midten av mai. Russen har sprunget ut og elevene forbereder seg til eksamen og de siste innleveringene, før de kan ta en velfortjent sommerferie.

For russen er kanskje lommeboken ganske så slunken nå? Noen elever har ordnet seg jobb i sommerferien for å spare opp til videre studier eller den store reisen. Her på biblioteket kan dere låne bøkene Lommeboka eller Teenage boss som gir gode tips om hvordan du kan spare og bruke penger på en smart måte. Lommeboka forteller hvordan du regner ut lønn og skatt, lån, renter og valuta. Boken Teenage Boss bygger på serien som nrk.no laget der ungdommer styrte lommeboken for familien i en måned. I denne boken får man inspirasjon og kunnskap til å styre egne penger på en god måte. Den handler om å bli bevisst eget forbruk. Hva kan du droppe? Hva er lurt å gjøre for å nå de økonomiske målene du setter deg? Du får basiskunnskap om budsjett, regnskap, forbruk, lån og sparing.


Om du derimot har tid til overs og har kontroll på innleveringene og skolearbeidet som skulle ha vært gjort til nå, så kan jeg anbefale deg filmen Hobbiten. Den første av de tre filmene som er blitt produsert fra Tolkien sin fantastiske historie om hobbiten Bilbo Baggins reise. Sammen med tretten dverger drar Bilbo for å stjele tilbake dvergegullet fra draugen Smaug. Underveis på denne reisen kommer Bilbo over ringen som alle kjemper om i Ringenes Herre. Jeg anbefaler selvfølgelig at du leser boken først, og gjerne boken Ringenes Herre etterpå.

Har du både sett og lest Hobbiten, så har vi selvfølgelig også andre skatter i biblioteket.  
Formål ekteskap av Jeffrey Eugenides som handler om ungdommer som prøver å finne kjærligheten og veien sin i livet. Historien utspiller seg tidlig på 1980, der de kule hører på Talking Heads og leser Derrida. Hovedpersonen Madeleine leser og skriver derimot om Jane Austen og George Eliot og deres kamp om å få heltinnene deres gift. Samtidig blir hun beilet til av Leonard, den kule typen på skolen som etterhvert viser seg å være manisk og Mitchell som er helt besatt av Madeleine og mener at de er skjebnebestemt for hverandre.
En annen sterk tegneserie vi nettopp har fått inn i skolebiblioteket er Elin under havet. Elin under havet er en ensom ung jente. Elin ønsker å lære seg kampsport og over nettet blir hun kjent med en voksen kampsportutøver, som vil gi henne privattimer. Elin blir utsatt for grooming og flykter inn i en fantasiverden der hun bearbeider opplevelsen, før hun sakte kommer tilbake til virkeligheten.

Kommentarer