tirsdag 19. mars 2013

Påskekrim 2013

Påsken er her snart og hva passer da bedre en å presentere noen gode krim bøker.
Forhåpentligvis blir det fint vær og man kan nyte solen ute om dagen. Enten i marka eller i byen med kvikklunsj og appelsiner, men når kvelden kommer kan det være godt å trekke seg tilbake med en spennende bok og kjenne nakkehårene reise seg.
Kriminallitteraturen er en samlebetegnelse for underholdende spenningslitteratur ofte med mord, forbrytelser og oppklaring av forbrytelsen, se snl.no/kriminallitteratur.
En av forfatterne som regnes som grunnleggeren av sjangeren krim er Edgar Allan Poe, med fortellingen Mordene i Rue Morgue. Edgar Allan Poe var en Amerikansk forfatter som levde fra 1809 til 1849, kjent for sine novellesamlinger og ofte makabre fortellinger. Her i skolebiblioteket har vi blant annet novellesamlingen Mannen fra mengden og andre noveller og The murders in the Rue Morgue. Nikolaj Frobenius gav ut boken Jeg skal vise dere frykten som hentet inspirasjon fra Edgar Allan Poe sitt liv.
 En annen annerkjent krimforfatter er Agatha Christie som levde fra 1890 til 1976. Hun skrev bøker med  en skarpsindig etterforsker, et vell av indisier, en sammensatt gruppe av mistenkte, og en overraskende løsning. En av mine favorittbøker av henne er And then there where none. I flere av romanene hennes er det dektektiven Hercules Poirot eller Miss Marple som oppklarer forbrytelsen som er blitt gjort.
Skandinavia har flere gode kjente krimforfattere. En norsk forfatter som har slått stort igjennom i utlandet er Jo Nesbø med sin hovedperson Harry Hole. Harry Hole er en sliten politimann som ikke gir opp sin kamp for rettferdighet. Den første boken med Harry Hole som hovedperson er Flaggermusmannen som kom i 1997. Den siste utkommende er Gjenferd som kom i 2011. Så ønsker du å lese om en virkelig hardbaket etterforsker som stadig vekk ender opp i trøbbel så er Jo Nesbø en forfatter du kan sjekke ut.
Johan Theoriner en annen skandinavisk forfatter fra Sverige som skriver krim- spøkelsesromaner som gir grøssninger nedover ryggen. Skumringstimen var den første boken han skrev og handler om en gutt som forsvant for flere år siden fra sin mor på en øy. Flere år senere dukker den ene skoen til gutten opp. Motvillig vender hun tilbake til barndommens øy. Først nå får hun høre om ölendingen Nils Kant som en gang satte skrekk i folk på øya. Han forsvant lenge før Julias sønn, men flere hevdet at de hadde sett Nils Kant før og etter forsvinningen. En annen skandinavisk forfatter som skiver i spøkelseskrimsjangeren er Yrsa Sigurdarsdottir som kommer fra Island og som legger handlingen i sine krimromaner til Island. Boken vi har av henne på biblioteket er Jeg vet hvem du er. Eller så har man Jussi Adler-Olsen som skriver politikrim, der handlingen er lagt til Danmark. Av ham har vi Kvinnen i buret, som jeg anbefaler om du ønsker en god politikrim.
Håper at noen av forfatterene virker spennende!
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Eksamenstid på F21

Våren er kommet og eksamenstiden har startet på F21. Her er en liten huskeliste for studenten før eksamen: Lag en oversikt over pensum i...