Bokprat

https://mail-attachment.googleusercontent.com/attachment/?ui=2&ik=c2b619fa45&view=att&th=13d34ea6c3e4f0b9&attid=0.1&disp=inline&safe=1&zw&saduie=AG9B_P82CMYXmL7gw8GI4JM6aAvn&sadet=1362395720201&sads=McAiwYmPzpMbIkMcykfPnZbm4bY  
I forrige uke hadde jeg besøk av 8A, 8B og 8D her i biblioteket. Elevene fikk tips om bøker innenfor fantasy, krim, biografier og tegneserier. Det å gi seg selv 15 minutter hver dag der man leser i en bok, tegneserie eller tidsskrift er viktig for å bygge opp en god språkforståelse. Det vil etterhvert hjelpe deg i arbeide med skolefagene ved at du får et bedre ordforråd og leser raskere.
Det finnes mye spennende og interessant litteratur å lese 15 minutter hver dag. Her er noen tips:

Latino King av Bibi Dumon Tak er en av flere bøker i Slash serien som Cappelen Damm gir ut. Serien forteller historier fra virkeligheten og Latino King handler om unge Castel som i ung alder oppdaget at det er penger å tjene i narkoverdenen.Han blir etter hvert tatt og fengslet i et av verdens verste fengseler. Her ser han sine medfanger gå til grunne og vet at eneste måten å overleve på er å flykte. En annen bok i samme serien er Lykkefinneren av Edward van de Vendel. Her følger vi historien til Hamayun som vokser opp i Afghanistan og en natt henter Taliban faren hans. Familien må flykte og vi får en beskrivelse av livet å være på flukt, hvordan leve et ungdomsliv i uvissheten på et asylmottak.
En annen forfatter som har skrevet om å være et barn og flykte fra krigen er Edin Kadribegovic. Pax folag har gitt ut denne boken. Edrin var 10 år da Jugoslavia går i oppløsning og deler av familien flykter til Norge. Edin har hatt en sorgløs barndom fram til krigen kommer. I boken forteller han om møtet med Norge, hvordan få seg venner i et nytt land, hvordan det er å besøke Bosnia-Hercegovina når krigen er over og landet er preget av krigen som har vært.

Faen ta skjebnen av John Green er en annen bok jeg presenterte for elevene. I boken møter vi Hazel og Augustus som treffes i en støttegruppe for kreftsyk ungdom. Begge er syke og vet at de har vært uheldige med skjebnen sin. Faen ta skjebnen handler om å være ung med en fot i graven, men allikevel ha lyst på livet og kjærligheten.

Fantastisk litteratur var vi også innom. Fantastisk litteratur er litteratur som ofte foregår i en annen verden befolket av hekser, alver, troll, demoner og eventyrskikkelser. Noen eksempler på fantastisk litteratur er Ringenes Herre av Tolkien eller Harry Potter av J.K. Rowling. Sci-fi som står for science fiction, ligger veldig nært den fantastiske litteraturen i form. http://snl.no/fantasy Dermed innlemmer jeg dem i den samme gruppen som fantastisk litteratur. I denne formen har vi tatt inn de to første romanene, Uglies og Pretties, i serien om Tally som vokser opp i et samfunn hvor det perfekte er målet. Når alle ungdommer bli 16 år får de en operasjon som vil gjøre dem til perfekte mennesker utseendemessig. Blir man lykkelig av det perfekte livet? Du får lese og se...

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Norsk fordypning 10. trinn våren 2016

Kulturmøte i litteraturen med VG1

Forfatterskap med 9. trinn