8. mars

Gratulerer med dagen kvinner og jenter nært og fjernt.
8. mars den internasjonale kvinnedagen.
Dagen vi feirer kvinner og kvinnekamp igjennom 100 år. Hvor hadde kvinnene i Norge vært i dag uten våre formødres kamp for likestilling? Heldigvis er vi født i et privilegert og rikt land som Norge. Stemmerettighetene, abortloven og likestillingen har allikevel ikke kommet av seg selv. Alt har blitt kjempet for og vi må ikke hvile på laubærene. Selv om det er ganske så bra i Norge er det ennå en del land ute i verden der kvinner blir marginalisert og ikke regnet med i samfunnet. Trist men sant.
Om man lurer på hvordan kvinnene hadde det Norge for 100 år siden så kan man lese bøkene til Amalie Skram. Som for eksempel: Constanse Ring eller Forrådt, begge bøkene tar opp kvinnens rolle og plass i samfunnet. Ønsker du å vite mer om henne kan du lese en av biografiene som er skrevet om henne eller denne lenken fra Store norske leksikon.
 I biblioteket står det nå en utstilling med bøker og filmer som handler om kvinnekamp, kvinnerolle og feminisme. Ønsker du å lese om sterke jenter i litteraturen så har du triologien til The Hunger Games, med en sterk kvinnelig hovedperson eller Millenium triologien av Stieg Larsson som starter med boken Menn som hater kvinner. Eller du kan lese biografiene om Sigrid Undset, Aung San Suu Kyi, Camilla Collett og Caitlin Moran sin bok Kunsten å være kvinne. vil du lese mer om kvinnedagen kan du klikke på denne linken: forskning.no/100år med kvinnedag.


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Norsk fordypning 10. trinn våren 2016

Kulturmøte i litteraturen med VG1

Forfatterskap med 9. trinn