torsdag 31. mai 2012

Familien Kråkestup og nyset i nabohuset av Kari Smeland

Her på Fyrstikkalleen skolebibliotek er jeg så heldig å ha en kollega som nå i vår har gitt ut barneboken "Familien Kråkestup og nyset i nabohuset." Følgere dere denne linken kan dere sjekke ut Vest-Telemarks bibliotek sitt innlegg om Kari og boken; http://vest-telemarkbiblioteka.blogspot.com/2012/05/normal-0-21-false-false-false.html
Ta en titt. Anmeldelse av boken ligger her; http://www.dagbladet.no/2012/06/11/kultur/bok/litteratur/litteraturanmeldelser/anmeldelser/21981322/
Barnebokkritikk; http://www.barnebokkritikk.no/modules.php?name=Reviews&rop=showcontent&id=949

torsdag 24. mai 2012


LITT MYE Å LESE EI BOK?
Flaks for deg at vi har massevis av interessante aviser og tidsskrifter på biblioteket!

Hver dag får vi inn en rykende fersk utgave av Aftenposten, den spenstige lokalavisa Grorudalen dukker opp to ganger i uka, den lettleste avisa Klar tale kommer  en gang i uka og Norges største flerkulturelle avis Utrop, kommer annenhver uke. Alle avisene finner du flytende rundt på den lange bordet med en gang man kommer inn i biblioteket.

Interessert i film? Lurer du på hvordan manusforfattere, regissører og skuespillere jobber? Da er Rushprint perfekt lesing. Magasinet skriver om film- og kinoliv i Norge og Norden, men i motsetning til mange blader og nettsteder er Rushprint blottet for  sladrestoff. Rushprint kommer ut annenhver måned og vi får hvert nummer på biblioteket.

Visste du at du lurer på hvordan det går med forskningen av vaksiner mot aids, hvordan forskere vil bygge en dinosaur av en kylling, en såkalt kyllingsaur eller hvorfor noen barn blir født med hale?
Illustrert vitenskap er magasinet som gir deg svar på alt du ikke visste du lurte på.

Slektningen Illustrert vitenskap Historie er proppende full av spennende artikler om kjente og mindre kjente historiske personer og hendelser. Les og imponer historielærer og medelever med nyvunnen kunnskap! 


fredag 18. mai 2012

Å lese bøker (nesten) uten tekst


Vi tenker gjerne at bildebøker er for små barn som ikke har lært seg å lese, men det er også mange bilde- og fotobøker som passer for eldre lesere. Historier fortelles ikke bare gjennom tekst, men også gjennom bilder.

SOFT CITY  av Pushwagner
Dette er en slags tegneserieroman som er laget av kunstneren Pushwagner. Hele handlingen er lagt til en dag hos en familie i Soft City. I Soft City jobber far og mor er hjemme med barnet. Alle menneskene er like og gjør akkurat det samme til samme tidspunkt. Menneskene er som roboter, programmerte til å utføre plikter og rutiner i livet. Alt er utrolig grått og ensformig. Arbeidet med Soft City startet i 1969 og ble avsluttet i 1975/76, men kom først ut i 2008. Soft City er dyster samfunnskritikk som har holdt seg svært godt i førti år. 
 STREET ART NORWAY
I bokas introduksjon gis det et forsøk på å definere Street Art. Det er ikke så lett, men man kan si at Street Art er kunstverk man ser på gata. Det kan være plakater eller graffiti, små klistremerker eller sjablonger. Ofte er de humoristiske eller de kan ha et politisk budskap. Street Art er et urbant fenomen, men noen kunstnere har også tatt Street Art ut av byen. Boka er full av nydelige foto av rare, fine og morsomme kunstutrykk og noen kan man kjenne igjen fra gatene her i Oslo.

FORTELLINGER FRA YTRE UTKANT av Shaun Tan
 
Er det en novellesamling? Er det en bildebok? Er den for barn eller for voksne, eller spiller ikke alder noen rolle? Er det ikke mulig at den samme boken kan treffe både et barn og en voksen? Bøkene til Shaun Tan blir ofte kalt all-alder litteratur, nettopp fordi de kan leses og forstås på så mange ulike nivåer.
Boka består av flere uavhengige fortellinger. Det er lite tekst og mye bilder. Tegningene er nydelige og selv om historiene er så fantastiske får man mye igjen bare av å kikke på tegningene.  


onsdag 9. mai 2012


En forfatter det er lett å like!
 
Nick Hornby er en engelsk forfatter som har skrevet en rekke populære bøker. Flere av bøkene har solgt i millionopplag og noen har blitt filmatisert med stor, internasjonal suksess.
Hva er det som gjør Hornby så populær? Tilsynelatende skriver han ikke om de store spektakulære ting, men om det lille livet til vanlige folk og slik snubler han over en hel del store spørsmål vi alle stiller oss i hverdagen. Hornby blir aldri tung og kjedelig. Han er lun, morsom og ironisk, tøysete og alvorlig.   

Nick Hornby sine karakterer har ofte en besettelse som kommer før alt annet i livet. I Juliet, Naked er det den nevrotiske Duncan som lever og ånder for en rockestjerne som hadde sin storhetstid for flere tiår siden. I Tribunefeber er det fotball som er den store lidenskapen. Hovedpersonen føler et voldsomt engasjement for favorittlaget Arsenal, og lidenskapen overskygger det meste i livet. Rob i High Fidelity er langt over gjennomsnittet interessert i popmusikk, og David i Et godt menneske bruker all sin våkne tid på å skape forandring for de fattige og ensomme i samfunnet.

Hornby skriver om vennskap og kjærlighet, om skrantende forhold, mislykkede karrierer, nydelige, haltende og delvis ulykkelige familieforhold. Det er altså enkelt å kjenne seg igjen i historiene hans. 

Vi har mange av bøkene til Nick Hornby på biblioteket. Noen på engelsk, noen på norsk og noen har vi på både norsk og engelsk. Løp og lån!


torsdag 3. mai 2012

De viktige maidagene

I anledning 1. mai, arbeidernes dag, 8. mai, frigjøringsdagen, og 17.mai, Norges grunnlovsdag, har vi tatt frem bøker om 2. verdenskrig, arbeidernes historie og frigjøringsdagen og laget en utstilling.
1. mai er arbeidernes internationale demonstrasjonsdag. I Norge er dagen en offentlig høytidsdag og fridag siden 1947. 8. mai er Norges frigjøringsdag fra tyskerne under 2. verdenskrig. Den blir også kalt V-dagen. Dagen da tyskernes kapitulasjon trådte i kraft, landet det små luftbårne britiske og amerikanske militæravdelinger i Norge, og en alliert militærdelegasjon mottok tyskernes overgivelse på Lillehammer. 17. mai feires til minne om Eidsvollgrunnlovens vedtakelse og innsettelse av Christian Frederik til norsk konge.
Bakgrunnsinformasjon hentet fra http://www.snl.no/

 I tillegg vil jeg anbefale den geniale romanen Kamerat Napoleon skrevet av George Orwell og utgitt i 1945. Den handler i første omgang om en revolusjon på Manor Farm hvor gjøgrisen Napoleon tar lederrollen og får de andre dyrene med på en revolusjon. De fordriver eieren Jones og innfører Dyrismen. De lager forbud mot å ha på seg klær, sove i senger, drikke alkohol og drepe andre dyr. Under mottoet " alle dyr er like" går de i gang med å drive gården. Grisene blir naturligvis utpekt til leder roller under Napoleons sin ledelse, og viser etterhvert sin dårlige moral. Livet på dyregården blir etterhvert preget av terror og ulikhet. Boken har en klar politisk parallell og er en kritikk av den russiske revolusjon og Russlands kommunistiske styre under Stalin, skrevet i en satiristk form.    

Eksamenstid på F21

Våren er kommet og eksamenstiden har startet på F21. Her er en liten huskeliste for studenten før eksamen: Lag en oversikt over pensum i...