onsdag 25. april 2012

Europas skam av Lisa Bjurwald


”Sannheten er at et intolerant samfunn skader oss alle,” sier forfatter Lisa Bjurwald i forordet til Europas skam, og på mange måter kan man si at dette er kjernen i bokens budskap. 
Bjurwald er journalist og hun har brukt yrket og engasjementet sitt til å skrive en reportasjebok som tar for seg hvordan den organiserte rasismen har vokst frem i Europa de siste årene. 
Forfatteren redegjør for ulike typer rasisme: islamofobi, antisemittisme og antisiganisme. Deretter ser hun på noen enkelte land og hvordan situasjonen er der. Forfatterens ståsted er tydelig gjennom hele boka og det siste kapittelet heter: Hvordan kan vi stoppe hatet? 
Bjurwald har reist mye i Europa, deltatt på politiske møter og demonstrasjoner, og snakket med ledere og andre aktive i det høyreekstreme miljøet. 

Dette er på mange måter en provoserende bok, men den er også veldig interessant og det er umulig (mener jeg) å lese den uten å bli engasjert. Her er det masse sjokkerende informasjon og trolig er det elevene på videregående som vil ha størst utbytte av den. Arbeidet med boken startet i 2009 og forordet er skrevet i september 2011. Dessverre er denne boka svært aktuell. 

                                
                                Først hentet de kommunistene, og jeg sa ingenting, for jeg 
                                 var ikke kommunist
                                    Så hentet de arbeiderne og fagforeningsfolkene, og jeg
                                 sa ingenting, for jeg var ikke fagforeningsmedlem
                                    Så hentet de katolikkene og jødene, og jeg sa ingenting, 
                                 for jeg var protestant
                                    Til slutt hentet de meg, så var det ingen igjen som kunne
                                 si noe.  
                                 Martin Niemøller (1892-1984)mandag 23. april 2012

23. april er Verdens bokdag

23. april er Verdens bokdag. Verdens bokdag ble stiftet som en internasjonal dag i 1995 av UNESCO. Det er en dag for å markere bokens rolle i dagens samfunn, boken som utrykksform, for språklig og kulturelt mangfold, for utdannelse og for kommunikasjon. Som det står på sidene til www.verdensbokdag.no
Verdens bokdag er knyttet til ytringsfriheten. Og derfor er den spesielt viktig å markere for å minnes om forfattere som må flykte landet sitt, eller blir drept for sine meninger. Retten til å skrive om urettferdighet, provosere og aktualisere er viktig i det globale samfunnet. Ord kan nå langt i skrift form.


Her på F21 skolebibliotek har vi bygd en stor B av bøker for å markere dagen litt ekstra. Vi har også hatt boksamtaler med 8. trinn om tegneserier og tegneserienes historie. Moro for alle.

onsdag 18. april 2012

Fables


Lurer du på hva som har skjedd med Rødhette, Snøhvit og de andre heltene, heltinnene og skurkene fra eventyrene siden sist?
De lever i eksil i Fabletown. Fabletown ligger i New York og er et hemmelig samfunn for eventyrfigurene. 
I Fabletown møter vi Snøhvit som er ordfører og sjef for samfunnet, Rødhette er hennes festglade og rebelske søster. De to er uvenner etter at Rødhette lå med mannen til Snøhvit, Prince Charming.
I første nummer av Fables ligger Rødhettes leilighet badet i blod og Rødhette selv er borte. Sheriffen i Fabletown, Bigby Wolf, må løse mysteriet.
Andre nummer heter Animal Farm og foregår på den store gården utenfor byen. Her bor alle eventyrfigurene som ikke ser ut som mennesker som den lure reven, de tre små grisene, ikke særlig glupe kjemper og de tre bjørnene. Dyrene er lei av å bli styrt av de menneskelignende eventyrfigurene. Det brygger opp til revolusjon.

Revolusjonsleder Rødhette

Ikke akkurat slik det går med de tre små grisene i eventyretTegneserien har nydelige tegninger, replikkene er morsomme og handlingen veldig spennende. Dessuten er serien på engelsk, noe som gjør dette til en perfekt mulighet til å slå to fluer i en smekk.
Vi har sju av numrene på biblioteket, og flere er på vei. Løp og lån!

mandag 16. april 2012

Juntafil

Juntafil med Gunhild Dahlberg og Webjørn Espeland, kjent fra NRK P3, har siden 2001 gitt unge svar på spørsmål om kropp, sex og følelser. I denne boken har de samlet noen av spørsmålene som de har fått opp igjennom årene med gode kunnskapsrike svar. Boken har faglig ekspertise fra lege Hanne Valeur og psykolog Peder Kjøs. Her får man informasjon om sjekking, kjærlighet, hva som er helt normalt i forhold til  hans og hennes kropp, prevensjon og mye mer. Boken er skrevet for ungdom og er lettlest, humoristisk og saklig.

Blomster og bier

I uke 16 og 17 jobber 10. trinn i naturfagen med seksualitet, abort, fosterutvikling og fødsel. I den anledning har vi laget noen utstillinger her på skolebiblioteket om temaet med både fag- og skjønnlitterære bøker og filmer.
Vi tenker at temaet også vil fenge andre elever her på F21.

tirsdag 10. april 2012

Blomstenes hemmelige språk

Blomstenes hemmelige språk er Vanessa Diffenbaugh sin debutroman. Boken handler om en ung jente, Victoria, som vokser opp i forskjellige fosterfamilier og lar ingen komme nær innpå seg. Hun kommuniserer igjennom blomster og når hun må forlate det siste pikehjemmet får hun seg jobb i en blomsterbutikk. Her får hun briljere med det hun kan best, blomster. Boken har tilbakeblikk som gjør at vi får et innblikk i Victoria sin trøblete barndom og hvorfor hun er slik hun er. Victoria møter etter hvert en ung mystisk mann som har tilknytning til fortiden hennes. Tør hun å slippe ham inn og satse på lykken?

Dagbladet anmeldelse

Påske på F21 skolebibliotek

Påsken kommer hvert år og i år fant vi ut at vi ville markere den litt her i biblioteket. Vi laget en utstilling og quiz for elever og personalet her på skolen. Vi trakk fire heldige vinnere: Emil Broll 10A, Jonas Karlsen 1STA, Ylva Schanke 1STC og Sonia Mehandru 1STB.


Ingen påske uten krim.

Ungdommens kritikerpris

1STA sin vegg på biblioteket. Oppslag og besøk av Klassekampen fikk elevene også.
Vinner av kritikerprisen 2012 ble Merethe Lindstrøm med boken Dager i stillhetens historie. Dette var også en av bøkene elevene i 1STA leste. Merethe Lindstrøm fikk senere Nordisk råds litteraturpris for denne boken.
Skoleåret 2011/ 2012 fikk 1STA på F21 være med på Ungdommens kritikerpris. www.ungdommenskritikerpris.no Det var lærerikt å få lov til å følge ungdommene i leseprosessen og under diskusjonene. Klassens førstevalg ble Imot naturen av Thomas Espedal og andreplass gikk til Gjennom natten av Stig Sæterbakken. Farhat og Nichirvan fikk æren av å representere klassens standspunkt i møte med de åtte andre juryklassene. Gjennom natten ble vinner av ungdommenskritikerpris.

Eksamenstid på F21

Våren er kommet og eksamenstiden har startet på F21. Her er en liten huskeliste for studenten før eksamen: Lag en oversikt over pensum i...