Gode bøker om tøffe folk

Jeg er Prableen er skrevet av nitten år gamle Prableen Kaur. Prableen er aktiv i AUF, og har blitt et kjent ansikt etter at hun overlevde terroraksjonen på Utøya.
Om forfatteren ikke hadde vært på Utøya hadde selvsagt historien hennes vært helt annerledes, den hadde kanskje ikke blitt fortalt i det hele tatt, men boka handler egentlig ikke så mye om Utøya.
Den handler mest om hvordan det er å bli holdt utenfor, bli mobba og føle seg ensom, og hvordan man kan seg reise seg, være sterk og finne sin egen veg.
Jeg er Prableen er skrevet av ei ung jente som er flink til å fortelle, språket flyter lett og historien hennes er både rørende og inspirerende. Vi har boka på biblioteket, men den ble utlånt før jeg rakk å knipse et bilde. Den er allerede populær!


Artist og poet Patti Smith ga i 2010 ut boka Just Kids. Just Kids er en nydelig kjærlighetshistorie mellom to unge mennesker, men det er også en historie om kjærligheten og troen på kunsten. I begynnelsen av boka forteller hun fra en natt på slutten av 80-tallet. Hun skriver: I was asleep when he died. Leseren skjønner at han som hun snakker om må være gutten som er avbildet på forsiden av boka. På bildet har han hatt på hodet og en arm rundt skulderen til Patti.  
Just Kids handler om oppveksten til Patti, om søsken og foreldre, om trang økonomi og drømmer om å skape noe. Hun flytter til New York, bor ute, er fattig og arbeidsledig. I New York møter hun Robert Mapplethorp, og de utvikler et varmt og langvarig forhold.

Disse bøkene er to helt ulike historier, men begge er gode bøker som handler om fascinerende og tøffe damer. Vi anbefaler!

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Norsk fordypning 10. trinn våren 2016

Kulturmøte i litteraturen med VG1

Forfatterskap med 9. trinn