Sommer

Nå er det snart sommerferie for Svovelpikene og vi gleder oss til lange dager, nye opplevelser og forhåpentligvis sol og varme, før vi igjen er klar for et nytt skoleår.
 Det har vært et aktivt skoleår her på F21 skolebibliotek, Kari kom som en vind og ble medarbeideren min her i høst. Noe som er veldig fint, for to hoder tenker dobbelt så mange gode ideer. Høsten 2011 ble fylt opp med oppgaver som utdeling av skolebøker, veiledning av elever i biblioteksbruk og anbefaling av bøker, fagforumsmøter med de flotte bibliotekarene i Oslo vgs og besøk av utøvere fra Den kulturelle skolesekken. Vi har vært med på UKP (Ungdommenskritikerpris) som har vært en spennende og lærerik opplevelse, med fine elever fra 1STA og læreren Ingrid. Våren 2012 har fortsatt utrolig fort med kåring av vinneren av UKP, innlevering av biblioteksstatistikk, besøk på Lørenskog bibliotek og Mailand vgs http://rysjedamene.blogspot.no/ sammen med fagforumsgruppa, og med oppkjøring til eksamen for elevene. Nysgjerrige elever har fått veiledning og anbefalinger i litteraturens verden her i biblioteket, og grupperommene har vært opptatt av studiegrupper både sent og tidlig. Innlevering av skolebøker og opptelling av dem nå etter skoleslutt. Så nå er vi klare for sommerdager med god litteratur.

Tre fine og gode bøker om vennskap mellom ungdom. Alle tre bøkene handler om vennskap mellom ungdom, men i forskjellige miljøer og settinger. I Simon Stranger sin bok Barsakh er hovedpersonen femten år gamle Emilie fra Norge, som er på ferie på Gran Canaria med familien sin. Emilie har et stort fokus på egen kropp og mat, men på en joggetur på Gran Canaria kommer hun over en gruppe afrikanske flyktninger. Samuel, som er med i denne gruppen utvikler et vennskap og kanskje en liten forelskelse med Emilie. Livene deres blir forandret for alltid etter dagene på Gran Canaria.
 Leo og Mei av Synne Lea er en nydelig bok om Leo og Mei som vokser opp i samme gate, men i hjem som er som dag og natt. Mei er der for Leo, slipper ham ut fra kjelleren om natten og leker med ham om dagen. Fortellerstemmen ligger hos Mei og vi får gjennom hennes stemme høre hvordan to like hus i en gate, kane romme to forskjellige familier. Hvor Mei sin familie er god og oppfølgende, mens Leo sin familie er mørk og trist. Vennskapet mellom ungdommene er sterkt, men er det sterkt nok når det blir satt på en tøff prøve? Andy Mulligan bok Trash møter vi vennegjengen Raphael, Gardo og Rat som bor og jobber på søppelplassen Behala. Der finner de en dag en veske med nøkkel, id-kort og et brev. Dette fører dem inn i en flukt fra politiet og på en leting etter sannheten og rettferdighet. Dette er boken om drømmen om et bedre liv, vennskap og kampen mot urettferdighet.


Ønsker du noe kort og greit å lese i sommer kan vi anbefale novellesamlinger. Her har vi trukket fram Mot en novellesamling utgitt av Cappelen Damm, som har samlet ni ungdomsforfattere til å skrive om mot. Eller så har vi også Johan Harstad sin bok Ambulanse, en novellesamling om vennskap, holde seg flytende og huske å elske de du har rundt deg.


Little Bee som jeg leste i vinter er en bok jeg anbefaler som ferielektyre. Historien griper en med en gang. Et ungt engelsk ektepar drar til Nigeria, for å fine kjærligheten igjen i foholdet sitt. Her treffer de to søstre på flukt og de må ta noen valg som vil sette seg i dem for alltid. To år senere i England treffer de, Little Bee, den ene av søstrene igjen. Hun har greid å ta seg til England og jobber for å skaffe seg et nytt og bedre liv. Greier hun det og hva synes ekteparet om å treffe henne igjen, nå?
Siri Hustvedt bok Det jeg elsket er en av mine favoritt bøker. Handlingen er lagt til to familier som er venner og naboer i New Yorks Soho. De er kunstnere og intellektuelle, og begge familiene har en sønn. Tilsynelatende lever familiene i en god balanse mellom de voksene, barna og jobben. Men hva skjer når sorgen erstatter kjærligheten?


For de som foretrekker litt krim til å kjøle seg ned med på varme dager, så er det mye bra å finne. Jeg synes ekteparet Ahndoril som skriver krim sammen under psevdonymet Lars Kepler, har god driv i historiene sine. Boken Paganinikontrakten er intet unntak. Tittelen er inspirert av fiolinvirtuosen Paganini. I følge en myte fikk Paganini sine musikalske evner etter å ha inngått en kontrakt med djevelen. Og i boken treffer vi mennesker som får satt sin moral på prøve i en krimroman med samfunnskritik brodd. Middagen av Herman Koch er en psykologisk thriller. Under en parmiddag på en bedre resturant kommer det fram skremmende hemmeligheter om sønnen til det ene paret og nevøen. Etter som middagen blir fortært, blir den ene nervepirrende historien etter den andre rullet opp - helt til den rystende sannheten kommer fram. Forfatteren har tatt utganspunkt i en sann historie. Om du ønsker å lese en oppslukende krim så er Sukkerdøden av Unni Lindell å anbefale. På et konditori husker plutselig overvektige Kari Helene Bieler hva som egentlig skjedde da lillebroren døde som baby for seksten år siden. Noen vil ikke at denne sannheten skal komme fram. En psykopat som lenge har levd i skjul, starter nå en serie drap for å skjule sin første ugjerning. Anmeldelse av boken kan du finne her: Dagbladet-Sukkerdøden.

 Selv har jeg plukket ut noen bøker som skal leses nå i sommer. Barnepiken av Kathryn Stockett er blitt filmatisert, men jeg har alltid likt å få lest bøkene før jeg ser filmene så tenker denne må leses. Harry Potter og de vises stein blir nok høytlest hjemme. Om det skulle bli noen regnværsdager er det alltid greit med spennende bøker for hele familien. Bølle på døra av Jennifer Egan tror jeg kan bli en morsom leseopplevelse og Gå under jorda av Mikkel Bugge kan bli en interresant opplevelse.

God sommer!
Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Norsk fordypning 10. trinn våren 2016

Kulturmøte i litteraturen med VG1

Forfatterskap med 9. trinn