Å lese bøker (nesten) uten tekst


Vi tenker gjerne at bildebøker er for små barn som ikke har lært seg å lese, men det er også mange bilde- og fotobøker som passer for eldre lesere. Historier fortelles ikke bare gjennom tekst, men også gjennom bilder.

SOFT CITY  av Pushwagner
Dette er en slags tegneserieroman som er laget av kunstneren Pushwagner. Hele handlingen er lagt til en dag hos en familie i Soft City. I Soft City jobber far og mor er hjemme med barnet. Alle menneskene er like og gjør akkurat det samme til samme tidspunkt. Menneskene er som roboter, programmerte til å utføre plikter og rutiner i livet. Alt er utrolig grått og ensformig. Arbeidet med Soft City startet i 1969 og ble avsluttet i 1975/76, men kom først ut i 2008. Soft City er dyster samfunnskritikk som har holdt seg svært godt i førti år. 
 STREET ART NORWAY
I bokas introduksjon gis det et forsøk på å definere Street Art. Det er ikke så lett, men man kan si at Street Art er kunstverk man ser på gata. Det kan være plakater eller graffiti, små klistremerker eller sjablonger. Ofte er de humoristiske eller de kan ha et politisk budskap. Street Art er et urbant fenomen, men noen kunstnere har også tatt Street Art ut av byen. Boka er full av nydelige foto av rare, fine og morsomme kunstutrykk og noen kan man kjenne igjen fra gatene her i Oslo.

FORTELLINGER FRA YTRE UTKANT av Shaun Tan
 
Er det en novellesamling? Er det en bildebok? Er den for barn eller for voksne, eller spiller ikke alder noen rolle? Er det ikke mulig at den samme boken kan treffe både et barn og en voksen? Bøkene til Shaun Tan blir ofte kalt all-alder litteratur, nettopp fordi de kan leses og forstås på så mange ulike nivåer.
Boka består av flere uavhengige fortellinger. Det er lite tekst og mye bilder. Tegningene er nydelige og selv om historiene er så fantastiske får man mye igjen bare av å kikke på tegningene.  


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Norsk fordypning 10. trinn våren 2016

Kulturmøte i litteraturen med VG1

Forfatterskap med 9. trinn